Evenimentul Zilei > Social > Popa’s a făcut furori în Lituania. Ce mare premiu i s-a acordat și ce titlu urmează să primească de ziua lui
Popa’s a făcut furori în Lituania. Ce mare premiu i s-a acordat și ce titlu urmează să primească de ziua lui

Popa’s a făcut furori în Lituania. Ce mare premiu i s-a acordat și ce titlu urmează să primească de ziua lui

Considerat cel mai cunoscut artist român, Ştefan Popa Popa’s a fost premiat, zilele trecute de Lituaniei pentru talentul său. Artistului timișorean i s-a decernat, la Vilnius, Premiul Ciurlionis (după numele celui mai cunoscut pictor lituanian, Mikalojus Konstantinas Ciurlionis), în cadrul unui eveniment desfăşurat la Muzeul de Arte Frumoase din capitala lituaniană.

„Au fost prezenți la eveniment vicepreşedintele Parlamentului Lituanian, şase miniştri, 30 de ambasadori şi numeroase personalităţi, directori de muzee şi universităţi. A fost o gală foarte frumoasă. Mi-a plăcut căldura oamenilor din Lituania”, a spus Ştefan Popa Popa’s. El a făcut un adevpărat maraton de desenat protrete, și anume 200. Printre cei desenați s-au numărat personalități ale vieții culturale și sociale, ori politice ale Lituaniei. “Ştefan Popa Popa’s este un mare pictor-grafician dar şi caricaturist. Are o manieră de prezentare foarte interesantă. În Lituania mai rar vezi astfel de portrete, este momentul acum ca lituanienii să-i vadă pe politicieni caricaturizaţi. Forma feţelor este diferită. Unii seamănă cu o floare, alţii cu nişte legume ceea ce este interesant. Aceste feţe de politicieni stau acum în expoziţie unul lângă altul şi poţi să-i priveşti mai atent întrebându-te: Pe cine am ales?”, a spus Algirdas Gaizutis, rectorul Universităţii de Arte din Vilnius şi preşedintele Fundaţiei Ciurlionis.   

Audiența a fost impresionată. ”M-a desenat în 3-4 minute şi nu alb-negru ci color. Este incredibil; şi am primit cu bucurie portretul de la un campion mondial pentru alt campion mondial”, a spus Rima Karaliene, multiplă campioană mondială la canotaj, acum directorul Academiei Nautica Remigum.

 „Popa’s este un artist inteligent şi convingător. Reuşeşte să prindă esenţa persoanei şi foarte rapid o aşterne pe hârtie. În realitate este un pictor-caricaturist de esenţă optimistă. Când deformează feţele, acestea devin unice şi se transformă în imagini speciale. Acesta este talent”, a afirmat Romualdas Budrys, directorul Muzeul Lituanian de Artă.

Ştefan Popa Popa’s, figurează în Guiness Book of Records drept ca cel mai rapid caricaturist din lume. În scurt timp el va deveni cetățean de onoare al Timișoarei, mai exact pe 11 iunie, dată la care împlinește 60 de ani.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.