În caz contrar, dacă numai cei de la Uniunea Social Liberală (USL) ar demisiona, nu ar mai avea cine să conteste legile la Curtea Constituţională a României (CCR), a avertizat, la RRA, liderul social-democrat ca să fie auzit în special de partenerii liberali, inițiatori ai unei asemenea căi de acțiune.
“Orice parlamentar poate să-şi dea demisia. Până la urmă, e un act unilateral. În măsura în care există acest acord, noi suntem categoric hotărâţi să participăm la el şi să ne dăm demisiile. Altfel, dacă apărea doar din partea Opoziţiei, dincolo de anormalitatea situaţiei, un Parlament format doar din cei de la Putere, ar fi multe impedimente care ţin de ceea ce noi avem dreptul să facem în Parlament. (…) Oamenii din stradă, societatea civila, media au criticat ideea de comasare şi de amânare a alegerilor locale. Singurii care au însă dreptul să conteste la Curtea Constituţională am fost noi, cei din Parlament. Nici presa, nici oamenii din piaţă, nici societatea civilă nu au dreptul constituţional să fi contestat şi practic n-ar fi contestat nimeni legea dacă noi nu eram în Parlament”, a spus liderul social-democrat.
Ponta a mai arătat că sunt şi alte lucruri care depend de prezenta Opoziţiei în Parlament.
“Vorbim de partea de modificare a Constituţiei, care în acest moment, două treimi, nu se poate realiza decât cu noi, de legea votului prin corespondenţă, de exemplu, pe care o considerăm o lege greşită. Deci sunt lucruri foarte importante pe care mi-e teamă că Puterea actuală, tocmai profitând de lipsa noastră de acolo, s-ar vedea încurajată să le folosească”, a afirmat preşedintele PSD.