USL reclamă democrația română la Bruxelles. Parlamentar UE: Sancțiunile să vină de la alegători

USL reclamă democrația română la Bruxelles. Parlamentar UE: Sancțiunile să vină de la alegători

Liderii USL participă azi la o dezbatere intitulată "Democrația română. Abuz politic și reacția cetățenilor", organizată la Parlamentul European.

UPDATE 3: Românii care au ieşit în stradă nu protestează faţă de măsurile de austeritate luate din 2010, ci pentru o societate democratică, a declarat preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu. "Populaţia nu protestează împotriva măsurilor de austeritate luate din 2010, dintre cele mai dure din ţările Uniunii Europene, reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25 %, creşterea spectaculoasă a TVA - de la 19 la 24 % - îngheţarea pensiilor, oricum mici, şi multe alte măsuri dramatice. Românii nu au protestat atunci, protestează acum, nu pentru a cere recuperera acestor pierderi salariale, deşi sunt afectaţi, protestează acum pentru că, aşa cum afirmă aceşti protestatari, simt că singurul câştig cert al României, după 20 de ani, şi anume pentru că garanţiile pentru o societate democratică şi pentru un stat de drept, sunt în pericol", a spus liderul PNL. UPDATE 2: "România a înţeles că UE trebuie să fie stabilă financiar, puternică şi competitivă şi pentru acest lucru fiecare stat membru trebuie să îşi ia măsurile necesare pentru a nu crea probleme suplimentare Uniunii Europene", a declarat ministrul muncii, Sulfina Barbu, la aceeaşi dezbatere. Barbu a subliniat că guvernul României ''în consonanţă cu un acord semnat cu FMI, CE şi Banca Mondială" şi-a asumat măsurile de austeritate luate în ultimii ani. ''Referitor la reforme, aş aminti de Codul muncii: acesta era necesar şi din punctul nostru de vedere trebuia să venim cu o modificare pentru că el nu mai corespundea realităţii economice'', a spus Barbu.

În legătură cu iniţiativa guvernului de comasare a alegerilor locale şi parlamentare din acest an, ministrul Sulfina Barbu a menţionat că aceasta a fost una dictată exclusiv de raţiuni economice.

După intervenţia ministrului român, organizatorii au difuzat un film scurt despre situaţia din România, după care eurodeputatul Traian Ungureanu (PPE/PDL) a cerut, în replică, ca delegaţia PDL să difuzeze de asemenea un film. Moderatorul audierii, jurnalistul bulgar Gheorghi Gotev de la portalul EurActiv, nu a permis însă difuzarea filmului respectiv imediat, precizând că va permite acest lucru la finalul dezbaterii, relatează Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE 1: Victor Ponta a declarat, azi, la dezbaterea din Dezbaterea organizată de grupurile liberalilor şi social-democraţilor din PE, cu tema "Democraţia românească: Abuzul politic si reactia cetătenilor", că nu a venit să critice guvernul, ci a venit cu "un obiectiv cinstit şi corect: încălcarea standardelor democraţiei", relatează Agerpres.

"Vreau să-i apăr pe oamenii care au ieşit în stradă în 61 de oraşe din România, pentru că aceştia au fost acuzaţi că au ieşit din cauza problemelor economice. Acest lucru este incorect. Oamenii sunt în stradă la minus 15 grade, la Bucureşti, pentru că sunt nemulţumiţi în legătură cu nivelul democraţiei din România şi aşteaptă standarde de democraţie europeană'", a spus copreşedintele USL.

Ponta a subliniat că Parlamentul European este parlamentul ţărilor membre iar, dacă apar probleme de democraţie în Ungaria sau Bulgaria, acestea trebuie dezbătute tot în acest for. Liderul PSD a expus trei probleme: organizarea alegerilor, felul în care legile cele mai importante au fost adoptate şi sistemul electoral al unui stat democratic.

El a denunţat apoi faptul că Guvernul a dat 14 legi foarte importante prin angajarea răspunderii, fără dezbateri parlamentare, între acestea fiind cea a Educaţiei şi cea a Justiţiei.

Dezbaterea este organizată de europarlamentarii USL, fiind invitați și preşedinții grupurilor politice socialist și liberal din PE, Hannes Swoboda și Guy Verhofstadt. Victor Ponta a mai reclamat la forurile europene autoritățile din România. Ponta a cerut la Bruxelles  blocarea fondurilor europene pentru România, a acuzat premierul Emil Boc. Swoboda: Sancțiunile să vină de la alegători Evoluţia democraţiei din România creează îngrijorare la Bruxelles, dar singurii care îi pot sancţiona pe cei de la putere sunt cetăţenii, prin vot democratic, a declarat azi Swoboda, în cadrul dezbaterii de la Bruxelles, relatează Agerpres.

„Ne îngrijorează evoluţia democraţiei din România dar, ca social-democrat, cred că cetăţenii vor lua decizia. Dacă procesul va fi transparent, cred că la viitoarele alegeri cetăţenii României vor lua decizia potrivită”, a spus oficialul european.