Evenimentul Zilei > Actualitate > Ponta îi cere socoteală lui Ruşanu: „Nu sunt un aplaudac. Nu votez dogmatic. Udrea şi Boagiu şi-au prezentat excelent bugetele”
Ponta îi cere socoteală lui Ruşanu: „Nu sunt un aplaudac. Nu votez dogmatic. Udrea şi Boagiu şi-au prezentat excelent bugetele”

Ponta îi cere socoteală lui Ruşanu: „Nu sunt un aplaudac. Nu votez dogmatic. Udrea şi Boagiu şi-au prezentat excelent bugetele”

Discordie în sânul plin de armonie al Uniunii Social-Liberale. Unul din membrii de marcă ai PNL, senatorul Dan Radu Ruşanu, a încălcat consemnul primit de parlamentarii USL de a vota împotriva a tot ce propune Puterea în materie de buget pentru ministere. Împreună cu alţi doi colegi din Opoziţie, Ruşanu şi-a dat ok-ul în comisia de buget fiunanţe pentru bugetele prezentate de miniştrii Anca Boagiu şi Elena Udrea. Motivul? "Cele două ministerese" s-au prezentat "excepţional" la comisii, dovedind că, spre deosebire de alţi colegi cu portofolii ministeriale, nu au nevoie de ajutorul secretarilor de stat pentru a şti cu ce se mănâncă un buget de instituţie. În ciuda acestui fapt, liderul PSD Victor Ponta s-a arătat nemulţumit de comportamentul senatorului liberal, în special de votul dat pe bugetul MDRT.

Întrebat de ce parlamentarii USL de la comisia buget-finanţe au aprobat bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Victor Ponta a declarat, astăzi, în cadrul unei emisiuni la Antena 3, că liberalul Dan Radu Ruşanu poate răspunde la această întrebare. Liderul PSD a mai adăugat că este nemulţumit de faptul că parlamentarii USL au votat bugetul MDRT.
Aplaudacii şi dogmatismul din USL
Potrivit senatorului vizat de supărarea liderului PSD, vremurile în care parlamentarii nu făceau altceva decât să aplaude şi să ovaţioneze în plenul legislativului au trecut de un sfert de secol.
„Dacă te uiţi în actualul Parlament, mai există încă colegi care acum 25 de ani, într-un alt legislativ, nu făceau altceva decât să aplaude şi să ovaţioneze, iar acum votează cum li se spune. Eu nici acum 25 de ani nu aplaudam sau votam cum mi se spunea, nu o fac nici acum", i-a dat Ruşanu replica liderului PSD, într-o declaraţie pentru EVZ.
Conduita de vot, încălcată de trei parlamentari
Senatorul PNL ne-a explicat că atât el, cât şi alţi doi colegi parlamentari din USL au votat în favoarea avizării în comisie a proiectelor de buget pentru ministerele Transporturilor şi cel al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Au fost de altfel, singurele voturi pozitive acordate de către reprezentanţii Opoziţiei. Motivul? Restul miniştrilorveniţisă-şi prezinte propriile proiecte şi obicetive bugetare au avut o prestaţie lamentabilă, consideră Ruşanu.
„În total am fost trei parlamentari USL care am votat pentru bugetul Ministerului Tranporturilor, condus de doamna Anca Boagiu, şi pentru cel al Dezvoltării Regionale şi Turismului, reprezentat de doamna Elena Udrea. Eu am fost unul dintre ei şi am şi argumente. Timp de patru zile la comisie au venit toţi miniştrii şi şefii de agenţii din Executivul României. Majoritatea lor s-au prezentat lamentabil: nu-şi cunoşteau bugetele, obiectivele propuse, sursele diferite de finanţare, criteriile care stăteau la baza alocării de fonduri etc. Au venit doar să citească prezentările, ba chiar unii dintre ei ne-au informat că nu răspund decât la problemele politice şi că pentru restul putem cere detalii şi precizări de la secretarii de stat sau de la Ministerul Finanţelor", a relatat Ruşanu.
Ministeresele "cu carte"
Singurele excepţii, în opinia senatorului liberal, le-au constituit miniştrii Anca Boagiu şi Elena Udrea.
„Cele două ministărese s-au comportat şi prezentat excelent. Au avut răspuns la toate întrebările, dovadă că ştiau ce însemnă bugetul unei instituţii, alocările de surse, tot. Au fost singurele care au venit la comisie cu un draft de prezentare al activităţii lor la minister. Au dovedit că erau interesate şi ştiau de bugetele propriilor ministere. Bine, poate aveam ceva de reproşat pe ici pe colo, dar votul l-am dat în comparaţie cu ceilalţi miniştri, pentru că, în Parlament ca şi la facultate, voturile şi notele se dau prin comparaţie. De altfel, şi anul trecut doamna Boagiu a luat la comisie unanimitate de voturi", şi-a explicat parlamentarul PNL decizia din comisie.
Întrebat dacă , ulterior, a avut de suportat reproşuri din partea colegilor de partid pentru votul dat pe bugetele celor două ministere, Ruşanu a admis că da. Nici perspectiva convocării sale în faţa liderilor USL pentru explicaţi nu-l îngrijorează.
„Da, au fost ceva reproşuri din partea colegilor, dar am avut acelaşi răspuns pe care îl am şi pentru domnul Ponta." Comparativ cu acei miniştri incompetenţi care nu-şi cunoşteau bugetele şi obiectivele la minister, am avut două miniterese care s-au prezentat foarte bine. Nu sunt atât de dogmatic să votez doar de dragul de a fi împotrivă", a conchis Ruşanu.