Evenimentul Zilei > Justitie > Ponta anunță CONSULTĂRI privitoare la Arhiva SIPA. Răspuns pentru Dana Gîrbovan
Ponta anunță CONSULTĂRI privitoare la Arhiva SIPA. Răspuns pentru Dana Gîrbovan

Ponta anunță CONSULTĂRI privitoare la Arhiva SIPA. Răspuns pentru Dana Gîrbovan

Proaspăt Secretar General al Guvernului, Victor Ponta anunță consultări cu magistrații privitoare la Arhiva Sipa, ca răspuns la o întrebare a Danei Gîrbovan.

„Ca fost magistrat (actual vremelnic Secretar General al Guvernului) o asigur pe Doamna Judecator Garbovan ca absolut nicio decizie privind Arhiva SIPA nu va fi luata fara o prealabila si serioasa consultare cu reprezentantii magistratilor!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

„Voi discuta cu Premierul si Ministrul Justitiei si vom organiza aceasta consultare in cel mai scurt timp posibil!”, a mai promis nou Secretar General al Guvernului. 

Ponta a răspuns astfel unei întrebări a președintei Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan. Aceasta a întrebat noua conducere a SGG ce va face cu Arhiva SIPA, arătând că atâta timp HG 410/2017 este în vigoare va exista mereu suspiciunea că decidenţii politici ar putea să o folosească în interese proprii. 

''Ce se întâmplă în aceste zile pe scena politică confirmă, o dată în plus, justeţea motivelor pentru care UNJR şi AMR s-au împotrivit MODULUI în care ministrul Justiţiei Tudorel Toader a iniţiat şi elaborat hotărârea de guvern, asumată de Guvernul Grindeanu, prin care arhiva SIPA va fi inventariată din nou. (…) HG 410/2017 prevede că acea comisie de inventariere va fi compusă din 5 membri: doi de la Secretariatul General al Guvernului, doi de la Ministerul Justiţiei şi unul de la ANP. Toate aceste persoane care vor reinventaria arhiva SIPA sunt, aşadar, numite politic şi sub autoritate politică”, a scris Dana Gîrbovan, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook


Gîrbovan, nou ATAC la Ponta privind SIPA. Cine sunt oamenii care vor avea acces necontrolat informații


„Conducerea Secretariatului General al Guvernului tocmai a fost schimbată, fapt ce se va reflecta implicit şi asupra comisiei de inventariere. Este legitim, aşadar, să întrebăm noua conducere a SGG cine din cadrul acestei instituţii, după publicarea HG 410/2017, a intrat în arhiva SIPA şi pe cine noua conducere va delega să intre mai departe în arhivă. (…) Cât timp HG 410/2017 este în vigoare va exista mereu suspiciunea că decidenţii politici vor să folosească arhiva SIPA în interese proprii'', a adăugat judecătoarea Gîrbovan.

Reamintim că discuțiile despre Arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiției, SIPA, au fost deschise de dezvăluirile făcute de Dan Andronic în episodul XV din serialul „Noi suntem Statul!”, articol intitulat „Arhiva SIPA avea peste 3.000 de dosare despre judecători și procurori – Un raport exploziv dezvăluie cum au dispărut și s-au copiat documente compromițătoare”.

Reacțiile și dezvăluirile ulterioare despre Arhiva SIPA, AICI.