Nu mai puţin de 30 de incendii au avut loc în România de-a lungul lunii noiembrie. Începând evacuarea celor 20 de copii dintr-o grădiniţă din Sibiu, al cărei subsol a luat foc, şi culminând cu focul de la Chiajna, unde 30 de familii au rămas fără locuinţe, incendiile s-au înmulţit semnificativ.
Contactat de Evenimentul zilei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, maiorul Chirca Ovidiu-Cătălin, a confirmat faptul că, la începutul iernii, numărul incendiilor în locuinţe creşte foarte mult. „Natura incendiilor poate fi destul de variată, principalele cauze fiind exploatarea instalaţiilor electrice defecte sau improvizate, necurăţarea coşurilor de fum, fumatul sau jocul copiilor nesupravegheaţi cu focul. Ca măsuri pe care le recomandăm cetăţenilor este în primul rând dotarea cu detectoarea de fum. De asemenea, este important ca ei să nu utilizeze instalaţiile electrice defecte sau să execute improvizaţii fără a apela la un specialist. Coşurile de fum, care reprezintă o altă sursă des intâlnită, în special în zonele rurale, trebuie curăţate la începutul fiecărui sezon rece. O altă măsură important este să nu amplaseze materiale combustibile în zone care ar putea lua foc. Aici ne referim la lemne lângă sobe, textile lângă fel şi fel de improvizaţii, reşouri de exemplu, sau să nu utilizeze aragazul pentru a îşi încălzi locuinţa”, a declarat Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Prevenirea situaţiilor nedorite
Românii au la dispoziţie mai multe canale prin care pot afla cum să prevină astfel de evenimente nefericite. Ei pot intra pe platforma online Fiipregătit.ro, unde sunt prezentate principalele riscuri şi ce trebuie făcut înainte, în timpul şi după un incendiu. De asemenea, mai există aplicaţia gratuită DSU, unde sunt prezentate sfaturi utile şi măsuri. În egală măsură, cetăţenii pot apela cu încredere la unităţile de pompieri din judeţul în care locuiesc pentru a afla cât mai multe informaţii despre prevenirea situaţiilor de urgenţă. „E important ca fiecare familie să stabilească nişte reguli elementare, să cunoască măsurile, să le comunice copiilor şi să manifeste prudenţă în perioada sezonuluui rece, când numărul incendiilor la locuinţe creşte foarte mult”, a declarat pentru EVZ maiorul Chirca Ovidiu.