Poluarea ucide! Dovada este chiar fetiţa de nouă ani care locuia aproape de o autostradă. A murit de insuficienţă respiratorie

Poluarea ucide! Dovada este chiar fetiţa de nouă ani care locuia aproape de o autostradă. A murit de insuficienţă respiratorie Poluare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Este pentru prima dată când s-a recunoscut faptul că cineva a murit din cauza poluării aerului. Fetiţa de nouă ani care a decedat în urma unui atac de astm locuia lângă o autostradă.

Concluzia mea este că poluarea aerului a reprezentat o contribuţie materială la moartea Ellei Adoo-Kissi-Debrah, a declarat medicul legist adjunct al arondismentului londonez Southwark, Philip Barlow.

Poluarea aerului este factorul principal cu privire la decesul fetiţei, spun anchetatorii

Ella Adoo-Kissi-Debrah, care locuia lângă South Circular Road din Lewisham, sud-estul Londrei, a murit în 2013 în urma unei crize grave de astm, după aproape trei ani de crize repetate şi peste 30 de spitalizări legate de această maladie.

Roger Harrabin, analist de mediu BBC: Acesta este un verdict istoric

De obicei, experții se referă la faptul că poluarea aerului este „asociată” cu decese premature, deoarece nu pot fi siguri că moartea unui individ a fost cauzată sau parțial cauzată de aerul poluat. Acest caz fixează moartea prematură a lui Ella datorită aerului pe care îl respira.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei mai săraci inhalează cel mai prost aer din cauza zonelor în care sunt nevoiţi să trăiască. Din acest motiv - se doresc mai mult ca niciodată acțiuni de urgență - inclusiv extinderea zonei de aer curat şi în jurul Londrei. Nu doar cei bogaţi trebuie protejaţi.

Dar, din păcate, există nenumărate surse de poluare: cazanele pe gaz, echipamentele pentru construcții, vopseaua și praful care se ridică de la trafic şi de la frânele roţilor maşinilor... Aşa că nu va fi posibil ca aerul să fie complet curat mai ales în marile orașe din Marea Britanie.

Revenind la caz, în 2014, justiţia din Regatul Unit a stabilit că fetiţa a murit de insuficienţă respiratorie acută provocată de un astm sever şi nu din cauza poluării. Doar că în 2019 au afost anulată acestă decizie şi s-a dispusă organizarea unei noi serii de audieri în cazul fetiţei.

La încheierea anchetei care a durat două săptămâni, legistul Philip Barlow a spus că Ella a fost expusă la niveluri „excesive” de poluare

Autorul raportului, Prof. Sir Stephen Holgate, a spus că Ella a „trăit pe un cuțit” în lunile dinaintea morții sale.

Stephen Holgate, specialist britanic în poluarea, a observat o legătură incredibilă între spitalizările de urgenţă ale Ellei şi vârfurile înregistrate de dioxid de azot (NO2) şi particule în suspensie, poluanţii cei mai nocivi, în apropierea domiciliului său: Ea trăia pe muchie de cuţit. Asta înseamnă că o schimbare foarte mică poate avea consecinţe dramatice, a explicat expertul, potrivit BBC.