Poluăm, dar mai și respirăm! Rubrică zilnică despre calitatea aerului din România

Poluăm, dar mai și respirăm! Rubrică zilnică despre calitatea aerului din România

B1 TV este prima televiziune din România care difuzează, începând de luni 27 iulie, o rubrică zilnică dedicată calității aerului din București și din principalele orașe ale României, țară aflată într-un nedorit top mondial al poluării aerului.

 

Rubrica este realizată în parteneriat cu Airly, prima rețea independentă din România de măsurare a nivelului poluării din aer. Datele despre calitatea aerului vor fi difuzate zilnic, imediat după rubricile Meteo de la orele 12:50, 15:50 și 20:50 și vor reflecta situația înregistrată în timp real. În plus, în cadrul rubricii de la ora 20:50, va fi difuzată și o prognoză a nivelului de poluare pentru a doua zi.

Airly, prima rețea independentă de monitorizare a calității aerului din România, a devenit funcțională la data de 1 octombrie 2018. În prezent, include 20 de senzori care monitorizează permanent nivelul emisiilor de particule în suspensie, PM10, PM2.5 și PM1 în mai multe orașe din țară, printre care București, Brașov, Ploiești, Sinaia și Cluj.

Rețeaua Airly este deja implementată în 21 de țări. Senzorul situat în centrul Bucureștiului este cel mai accesat dintre toți cei 3.000 de senzori Airly din întreaga lume. În perioada 20 ianuarie – 31 martie, reţeaua independentă de monitorizare a calităţii aerului şi Philips România au lansat o campanie de crowdfunding pentru instalarea senzorilor de monitorizare a calităţii aerului în cât mai multe oraşe din ţară.

Ne puteți urmări și pe Google News

România ocupă locul opt în Europa la numărul morților din cauza poluării, la suta de mii de locuitori, conform unui raport al organizației GAHP, citat de Radio Europa Liberă România în decembrie 2019. Peste 20.000 de români mor anual din cauza poluării. În marile orașe, cei mai importanți factori de poluare sunt mașinile și construcțiile. În București, senzorii nou instalați de o asociere independentă de organizații arată că poluarea aerului este mai ridicată decât o arată datele oficiale.

Potrivit OMS, poluarea aerului ucide aproximativ 7 milioane de oameni din întreaga lume în fiecare an, iar 9 din 10 persoane respiră aer ce conține niveluri ridicate de poluanți. Peste 80% dintre persoanele care locuiesc în zonele urbane care monitorizează poluarea aerului sunt expuse la niveluri de calitate a aerului care depășesc limitele orientative OMS, iar țările cu venituri mici și medii suferă de cele mai mari expuneri, atât în interior, cât și în aer liber.