Polonia se află în plin proces de negociere cu Statele Unite pentru participarea în programul de găzduire a armelor nucleare NATO, aceasta fiind o măsură de protecție împotriva amenințării tot mai mari venită din partea Rusiei.
Polonia a vorbit cu SUA despre găzduirea armelor nucleare în scopul de a contracara amenințările venite din partea Rusiei, a anunțat, miercuri, președintele polonez, Andrzej Duda.
Dacă acest lucru s-ar concretiza, atunci ar fi pentru prima dată când armele americane sunt găzduite de un membru NATO, aflat cândva în spatele Cortinei de Fier.
Doar că această tentativă ar sfida avertismentele date de Vladimir Putin referitoare la extinderea capacității militare ale alianței, aproape de granițele sale.
Polonia vrea să fie inclusă în programul de găzduire a armelor nucleare
Partajarea nucleară poate cuprinde orice, de la oferirea de avioane de escortă sau de recunoaștere pentru o misiune nucleară sau oferirea de avioane cu dublă capacitate disponibile pentru roluri nucleare, până la găzduirea efectivă a armelor nucleare ale unui aliat.
Aliați precum Germania, Belgia, Țările de Jos, Italia și Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor și Neproliferare.
„Există oportunitatea de a participa la programul de găzduire a armelor nucleare. I-am întrebat pe liderii americani dacă iau în calcul o astfel de posibilitate. Subiectul este deschis”, a declarat președintele Andrzej Duda într-un interviu.
Și în luna aprilie a acestui an, Jaroslaw Kaczynski, care conduce Partidul Lege și Justiție, de guvernământ, a declarat că Polonia este „deschisă” să găzduiască arme nucleare americane.
Polonia, unul dintre cei mai fermi susținători a eforturilor Ucrainei de a respinge invazia de șapte luni a Rusiei, poartă discuții separate cu o serie de țări, inclusiv cu Statele Unite, despre achiziționarea de energie atomică, potrivit Bloomberg.
„Polonia susține Ucraina. Ea trebuie să se apere și să supraviețuiască acestui război. Trebuie să ajungem în situația în care Rusia va fi obligată să își retragă trupele. Ucraina trebuie să revină la granițele ei recunoscute internațional înainte de agresiunea Rusiei din 2014”, a mai precizat președintele Andrzej Duda.