Evenimentul Zilei > Economie > Mircea Geoană despre crizele din România. Secretarul general adjunct al NATO, îndemn pentru susținerea agriculturii românești
Mircea Geoană despre crizele din România. Secretarul general adjunct al NATO, îndemn pentru susținerea agriculturii românești

Mircea Geoană despre crizele din România. Secretarul general adjunct al NATO, îndemn pentru susținerea agriculturii românești

Fermierii și antreprenorii romani trebuie susținuți pentru a compensa decalajul față de competitorii lor europeni și internaționali. Afirmația îi aparține secretarului general al NATO, Mircea Geoană. Potrivit spuselor sale, România are un potențial agricol și de mediu foarte ridicat ce trebuie exploatat până la capăt. Românii trebuie să lupte cu propriul defetism și cu propria mentalitate și să-și exploateze talentele pe care le au în o mulțime de domenii

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a participat la evenimentul dedicate deschiderii anului universitar la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara. Cu acest prilej el a făcut o serie de referiri la situația României și la crizele cu care se confruntă țara noastră. Între altele, Mircea Geoană a vorbit despre agricultura românească și despre posibilitățile de dezvoltare ale acestui domeniu extrem de important.

„Noi, românii, avem ceva în plus față de celelalte popoare. Avem privilegiul de a ne fi născut și de a trăi într-o țară bogată în potențial agricol si mediu natural. Acest potențial e, poate, trăsătura cea mai statornică a mândriei noastre naționale. Și tocmai pentru că suntem prizonierii acestui potențial, avem responsabilitatea de a-l exploata până la capăt”, a declarat Mircea Geoană, în fața studenților.

Potrivit spuselor sale, este nevoie ca România să-și exploateze potențialul agricol, astfel încât să confirme că este grânarul Europei și că poate hrăni o mare parte a populației lumii.

„Astăzi, ca și în cazul altor povești românești de succes, ne oprim la jumătatea drumului. Ne mândrim cu faima de a putea fi grânarul Europei, fără, însă, să fim. Ne mândrim cu aspirația de a hrăni o mare parte din țările lumii, fără însă să le hrănim. Suntem inteligenți și harnici, o știm cu toții și ne-o tot repetăm. Dar nu reușim s-o dovedim lumii întregi. O ținem numai pentru noi”, a mai declarat secretarul general al NATO.

Mircea Geoană pune accent pe susținerea fermierilor

El a pus accentul, în acest context pe susținerea fermierilor și antreprenorilor români care își desfășoară activitatea în agricultură. Astfel, aceștia vor putea să facă față competiției la nivel internațional cu ceilalți producători agricoli importanți.

„Cunoașteți cu toții povestea agriculturii românești: o puteți citi în orice supermarket, pe etichetele produselor de import. O vedem si la modul in care tranzitul grânelor din Ucraina prin Romania a afectat ecosistemul nostru. Adevărat, trăim într-o piață globalizată, iar crizele vor continua sa apară – și asta nu putem influenta decât marginal. Dar trăim sub valoarea noastră agricolă și industriala, iar fermierii si antreprenorii romani trebuie sa fie susținuți energic si explicit pentru a compensa decalajul de resurse față de competitorii lor europeni și internaționali”, a mai spus Mircea Geoană.

Oficialul NATO a subliniat că românii trebuie să lupte cu propriul defetism, cu propria mentalitate. Doar astfel vor reuși să depășească această situație și să-și folosească talentul pe care îl au în multe domenii.

„Agronomia, zootehnia, bioingineria, medicina veterinară n-au nicio vină. Noi aici ne luptăm, de fapt, cu propriul defetism, cu propria mentalitate. Una care, din păcate, spune mai mult povestea irosirii unui talent pe care îl avem, știm că îl avem și am demonstrat că îl avem. Îl avem în cultură, în știință, în conștiință. Chiar si în politică. L-am folosit în momentele cruciale, în războaie și revoluții, atunci când România a avut nevoie de el ca să-și împlinească idealurile naționale”, a concluzionat Mircea Geoană.