Polonia propune un al șaptelea pachet contra Rusiei „Sperăm că şi alţi europeni vor accepta să înăsprească sancţiunile”

Sursa: Dreamstime.com

Statul polonez vrea mai multe sancțiuni pentru Federația Rusă, responsabilă de declanșarea ostilităților militare din Ucraina. Oficialii polonezi anunță că au de gând să includă produsele de uz civil, ce ar putea fi folosite în scopuri militare, în setul de sancțiuni elaborat împotriva statului agresor din Est.

Lukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, spune că un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ar fi binevenit.

Polonia cere un al șaptelea pachet de sancțiuni contra Rusiei

„Din punctul nostru de vedere, un al şaptelea pachet de sancţiuni ar trebui impus cât mai curând posibil. Trebuie să menţinem presiunea. Mergem înainte cu aceasta, ne bucurăm de susţinerea partenerilor noştri baltici şi sperăm că şi alţi europeni vor accepta să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei", spune Lukasz Jasina.

Marcin Przydacz, oficial de rang înalt al diplomației poloneze, spune că ultimul pachet de sancțiuni impus „a lovit Rusia puternic, dar noi nu am putut încă să-l slăbim suficient pe Putin şi maşinăria lui militară. Avem nevoie de sancţiuni noi şi mai aspre.

Trebuie să acţionăm în mod coordonat ca europeni. Vrem să oprim complet exportul de tehnologii europene către Rusia", a transmis Przydacz, cerând un al șaptelea pachet de sancțiuni.

Mai multe produse pe lista sancțiunilor impuse Federației Ruse

Șeful adjunct al diplomației poloneze vrea să includă produsele de uz civil ce ar putea fi folosite în scopuri militare în setul de sancțiuni și declară că UE „trebuie să acţioneze mai puternic împotriva băncilor ruseşti şi împotriva propagandei ruse şi canalelor de dezinformare".

Cel de-al șaselea pachet de sancțiuni elaborat de UE împotriva Rusiei fusese adoptat la începutul lunii iunie 2022, vizând un embargo al petrolului, interzicerea unor publicații rusești pe continentul european, dar și excluderea Sberbank, cea mai mare bancă rusească, din rețeaua internațională de plăți SWIFT, conform Jurnalul.ro.

UE revizuiește pachetul de sancțiuni cu numărul șașe, pentru a ajunge la un acord cu Ungaria

Astfel, Comisia Europeană a transmis statelor membre UE, sâmbătă, 28 mai, o propunere de revizuire a sancțiunilor, ce prevede eliminarea transporturilor petroliere realizate prin intermediul conductei Drujba, cea mai importantă sursă de import de țiței a Ungariei.

Din această cauză, membrii UE ar urma să elimine, treptat, într-un termen de șase luni, importul maritim de țiței din Rusia, dar și de produse petroliere rafinate, cu un termen de aplicare de opt luni.

Ce prevede cel de-al șaselea pachet de sancțiuni impus de UE

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, susține că sancţiunile vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol ruseşti. Până la finalul anului 2022, se preconizează că importurile de petrol din Rusia vor scădea cu 90%, din cauza interdicțiilor.

O altă temă abordată în cadrul acestei reuniuni a fost legată de siguranța siguranţa civililor, urmărirea penală a crimelor de război, sprijinul UE pentru Ucraina. Aici a fost vorba inclusiv despre sprijin umanitar, financiar, militar şi politic. De asemenea, a fost abordat și o altă temă, aceea a susținerii statelor vecine Ucrainei, care se confruntă cu greutăți din cauza războiului.

Transportul de țiței pe mare, modificat în cadrul pachetului de sancțiuni

În acest fel, Ungaria ar dispune de mai mult timp la dispoziție pentru a pune în aplicare acordurile Uniunii privitoare la sancțiuni, pentru a nu-i fi lezate necesitățile energetice. Vizate de măsuri sunt și Slovacia și Cehia, state fără ieșire la mare.

Mai mult, Bulgaria ar urma să beneficieze de un termen de tranziție prelungit până în luna iunie ori decembrie 2024, în timp ce Croația ar obține o derogare, în cazul anumitor produse importate din Rusia.