Evenimentul Zilei > International > Polonia îl acuză pe Tusk de trădarea interesului național
Polonia îl acuză pe Tusk de trădarea interesului național

Polonia îl acuză pe Tusk de trădarea interesului național

Polonia susține că fostul premier Donald Tusk, actual președinte al Consiliului European, a trădat interesul naționale, în cazul accidentului aviatic din 2010, în care a murit șeful statului polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski

Guvernul polonez îl acuză pe pre ședintele Consiliului European, Donald Tusk, că s-a înclinat în fața Moscovei, atunci când s-a realizat ancheta în cazul prăbușirii avionului ce-l avea la bord pe președintele polonez Lech Kaczynski și alte 95 de persoane.

Disensiuni mai vechi

Partidul conservator po lonez Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare, este condus de fratele geamăn al președintelui decedat, Jaroslaw Kaczynski, un inamic politic al lui Tusk, care era, la vremea aceea, premier. Jaroslaw Kaczynski îl acuză pe Tusk că a contribuit la moartea fratelui său.

Acuzațiile sunt cele mai recente gesturi făcute de PiS pentru a submina imaginea lui Tusk în Europa și în Polonia, după ce l-au boicotat și pentru realegerea sa în funcția de președinte al Consiliului European.

Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, care conduce o comisie specială de re-anchetare a accidentului, a depus o plângere la secția militară a Parchetului Național, în care spune că-l suspectează pe Donald Tusk că a comis o crimă împotriva Poloniei, pentru că nu a reușit să se asigure că Varșovia va face parte din comisia de investigare a avionului prăbușit lângă Smolensk, în Rusia, și că nu a reușit recuperarea epavei sau a cutiilor negre de la bordul aparatului, nici până în prezent.

„Premierul Donald Tusk a încheiat o înțelegere ilegală cu Valdimir Putin în defavoarea Poloniei și ar trebui să răspundă penal pentru asta”, a spus Macierewicz pentru cotidianul Gazeta Polska Daily.

Răspunsul oficialului european

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Rafal Bochenek, a declarat că decizia lui Tusk a „împiedicat anchetarea completă a circumstanțelor producerii accidentului”.

Donald Tusk, aflat la Bruxelles, a replicat că este greu să comenteze așa ceva. „Aceasta nu este o problemă de natură juridică sau politică, este vorba pur și simplu de emoții și obsesii”, a spus el, prin intermediul purtătorului său de cuvânt.

Experți independenți din aviație, din Polonia și Rusia, au concluzionat că greșelile făcute de un echipaj insuficient instruit, în contextul unei vizibilități reduse pe un aeroport militar rudimentar, au condus la cel mai grav accident din Polonia, după al Doilea Război Mondial.

Consultanță internațională

Fostul procuror al Curții Penale Internaționale (CPI) Luis Moreno-Ocampo a anunțat că va oferi consiliere Poloniei, în încercarea de recuperare a epavei avionului prăbușit în aprilie 2010 la Smolensk, în estul Rusiei, tragedie în care au murit 96 de persoane. Rusia refuză să predea epava avionului, invocând specificul anchetei, încă în desfășurare la 7 ani de la tragedie. Președintele Lech Kaczynski conducea o delegație care urma să participe la o ceremonie în memoria celor 22.000 de ofițeri polonezi, prizonieri de război, uciși de Serviciile Secrete Sovietice, în 1940, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Noua comisie de anchetă poloneză, coordonată de Ministerul Apărării, vrea să demonstreze că prăbușirea avionului n- a fost cauzată de erori umane sau condiții meteo nefavorabile, ci de o explozie la bord.