Evenimentul Zilei > Social > POLIȚISTUL LOVIT, care s-a apărat cu pistolul, ANCHETAT de POLIȚIA Tulcea și LĂUDAT de SINDICATE și ȘEFI din POLIȚIE
POLIȚISTUL LOVIT, care s-a apărat cu pistolul, ANCHETAT de POLIȚIA Tulcea și LĂUDAT de SINDICATE și ȘEFI din POLIȚIE

POLIȚISTUL LOVIT, care s-a apărat cu pistolul, ANCHETAT de POLIȚIA Tulcea și LĂUDAT de SINDICATE și ȘEFI din POLIȚIE

Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea a deschis o anchetă internă cu privire la un eveniment care a avut loc sâmbătă în localitatea Niculițel în care a fost implicat un polițist. În incidentul filmat și postat pe facebook, se observă cum, înconjurat de oameni furioși și amenințători, unul dintre ei lovindu-l pe față, polițistul scoate pistolul pentru a se apăra sau, eventual, a-i intimida pe agresori.

Polițistul din Niculițel ar fi vrut să sancționeze un șofer care își parcase mașina pe trecerea de pieton însă acesta l-ar fi refuzat și înjurat. Motive suficiente pentru un om al legii să îl încătușeze pentru a-l duce la Poliție. Bărbatul s-a opus, polițistul a folosit un spray iritant lacrimogen, i-a pus cătușele și l-a tras spre mașina de poliție în înjurăturile fără perdea și amenințările martorilor. Când bărbatul a căzut brusc din picioare, părând că a leșinat, rudele și prietenii acestuia l-au înconjurat pe polițist amenințându-l și înjurându-l ca la ușa cortului.

Unul dintre ei, nervos la culme,  l-a pălmuit puternic, moment în care polițistul a scos pistolul. Însă oamenii nu s-au sperait. Ba chiar îl înjură, îndemnându-l să tragă. Iar agresorul (foto) dă să se apropie de polițist, moment în care acesta, pentru a se apăra, folosește sprayul lacrimogen. La scurt timp după incident, agresorul polițistului a fost reținut pentru ultraj iar șoferul și-a revenit din “leșin”, urmând să fie amendat.  

Nu polițistul ci Poliția nu este respectată 
  
In timp ce în spațiul virtual o mulțime de români au păreri pro și contra modului în care polițistul a acționat, cei din breasla lui îi dau dreptate și cer  atribuții sporite pentru a-și putea desfășura activitatea în condiții optime. “Toată lumea ne înjură, că noi suntem vinovați. Cetățenii sunt de părere că polițistul a greșit dar de fapt săracul el era singur. Nu am observat să armeze, adică să tragă cartuș pe țeavă. Probabil că l-a scos doar cu scopul de a-l intimida pe agresor. Dar nici așa nu au fost intimidați. Acesta este respectul pentru o instituție a statului, pentru Poliție, nu e vorba numai de un om. E bine că se face anchetă. Sper să iasă la iveală cine este vinovat pentru că polițistul acela era singur de serviciu”, a declarat vicepreședintele Sindicatului Europol România, Daniel Avasilcăi. “Eu, în locul lui, aș fi îndreptat arma în sus și aș fi tras pentru a-i îndepărta. Păcat că era singur”, spune și președintele Sindicatului Polițiștilor din Constanța, Vasile Zelcă. 

"Polițistul a acționat în mod corect, legal"

Fostul șef al IPJ Constanța, comisar șef Adrian Rapotan, specialist în Ordine Publică, îi dă dreptate polițistului tulcean. “Pentru faptul că a fost înjurat, jignit, procedura încătușării este corectă. A acționat legal și după ce, fiind  lovit, și în inferioritate numerică, a scos pistolul care conform statutului polițistului l-a îndreptățit să îl folosească în caz că era atacat. Imi exprim îngrijorarea că sunt din ce în ce mai puțini polițisti, e nevoie de cel puțin doi la o astfel de intervenție, făcând față unor persoane agresive. Pentru mine, după 34 de ani de poliție, a acționat în mod legal și corect”,  a declarat, pentru EVZ, Adrian Rapotan.