Polițiștii vor să intre în apartamente cu indicii în loc de mandat

Polițiștii vor să intre în apartamente cu indicii în loc de mandat

Polițiștii primesc dreptul să intre cu forța în locuințele românilor și în orice spațiu privat doar în baza unor „indicii” că viața unei persoane este pusă în pericol, potrivit unui proiect de lege aflat momentan în dezbatere publică la Ministerul de Interne.

Carmen Dan, ministrul de Interne, a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care ar trebui să modifice mai multe acte normative. Printre propuneri, în vederea înlăturării pericolelor care amenință ordinea publică sau siguranța persoanelor „polițistul are dreptul de a pătrunde într-o locuință sau orice spațiu delimitat în orice mod ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără învoirea acesteia sau a reprezentantului legal” în următoarele situații, potrivit proiectului: ● „Există indicii că în acel spațiu se află o persoană a cărei viață sau integritate corporală este pusă în pericol sau o persoană decedată”. ● „În acel spațiu se află autorul unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită”. ● „În acel spațiu se află autorul unui act terorist”. De asemenea, polițistul are autoritatea de a pătrunde în locuință inclusiv prin folosirea forței dacă: ● „Există motive temeinice pentru a anticipa rezistența armată sau alte tipuri de violență ori există un pericol cu privire la distrugerea probelor”. ● „În cazul unui refuz sau dacă nu a fost primit niciun răspuns la solicitările polițistului de a pătrunde în acel spațiu”. Practic, dacă în legislația în vigoare, polițistul are dreptul să intre în incinta locuințelor cetățenilor „în cazul săvârșirii unei infracțiuni, al urmăririi unor infractori sau al unei acțiuni teroriste”, în urma proiectului de lege, organele de poliție capătă autoritatea de a pătrunde în orice spațiu privat pe baza existenței unor indicii. În urma pătrunderii în spațiul privat și al măsurilor adoptate, polițistul are obligația să întocmească un înscris.

Închisoare pentru bairam zgomotos

Propunerea legislativă mai prevede, în vederea sancționării faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, următoarele prevederi: „închisoare de la 3 luni la 2 ani” pentru „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect” sau pentru „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 și 13.00- 14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote”, respectiv „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News