Polițiștii au dat iama în proprietarii de câini periculoși. Ce nereguli grave au descoperit

Polițiștii au dat iama în proprietarii de câini periculoși. Ce nereguli grave au descoperit

Nu mai puțin de 32.000 de proprietari de câini periculoşi din categoriile I şi II au fost luați la bani mărunți de poliţişti în ultimele şase luni, motivul fiind verificarea modului în care sunt respectate normele de deţinere şi obligaţiile legale pe care le au proprietarii respectivi. În urma neregulilor constatate au fost aplicate şi 1.343 de sancţiuni contravenţionale (1.281 amenzi şi 62 de avertismente), în valoare totală de aproape 148.000 de lei.

„Începând din luna iulie a anului trecut, (...) la nivel naţional, structurile de ordine publică au acţionat pentru verificarea modului de respectare a legislaţiei privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, în activităţi fiind angrenaţi peste 5.000 de poliţişti”, informează un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Potrivit sursei citate, în urma activităţilor poliţiştilor s-a constatat faptul că nu în toate cazurile sunt respectate prevederile legislaţiei în domeniu. Astfel, au fost constatate 41 de infracţiuni prevăzute de OUG nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate şi 1.343 de sancţiuni contravenţionale (1.281 amenzi şi 62 de avertismente), în valoare totală de aproape 148.000 de lei.

„Şi în cursul noului an vor continua activităţile de identificare a proprietarilor de câini periculoşi sau agresivi şi verificarea respectării normelor legale de către aceştia, pentru a elimina, pe cât posibil, riscurile de evenimente neplăcute provocate de câinii din rasele vizate”, afirmă IGPR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acţiunea, coordonată de Direcţia de Ordine Publică din cadrul IGPR, a avut ca partener instituţional Asociaţia Chinologică Română, care şi-a adus contribuţia prin participarea la activităţile specifice cu specialişti în evaluarea raselor şi/sau medici veterinari.

Potrivit OUG nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii: a) categoria I - câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; b) categoria a II-a - câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.