Evenimentul Zilei > Justitie > Breaking News. Elena Udrea a fost prinsă! Fostul ministru fugise din România. Unde a fost săltată
Breaking News. Elena Udrea a fost prinsă! Fostul ministru fugise din România. Unde a fost săltată

Breaking News. Elena Udrea a fost prinsă! Fostul ministru fugise din România. Unde a fost săltată

Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, în timp ce se pregătea să plece în Grecia. Aceasta a fost condamnată de un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) care a respins joi, ca nefondate, contestaţiile în anulare depuse de Elena Udrea şi ceilalţi inculpaţi din dosarul ”Gala Bute”, fostul ministru al Turismului urmând să execute condamnarea de 6 ani de închisoare.

UPDATE 3: Potrivit ultimelor informații, Elena Udrea ar putea fi dusă în instanță în această seară sau mâine.

Mandatul european a ajuns în urmă cu scurt timp la autoritățile din Bulgaria, după ce fostul ministru a fost reținut, susțin sursele Antena3.

UPDATE 2. Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, în timp ce încerca să treacă vama spre Grecia. Fostul ministru nu a fost singur în mașină în momentul capturării, ci alături de un bărbat a cărui identitate nu este cunoscută momentan.

După mai bine de două ore de când a fost emis mandatul pe numele Elenei Udrea, fostul ministru a fost reținută de polițiști în zona Kulata, la frontiera cu Grecia. Momentan Elena Udrea este sub supravegherea poliției din Bulgaria, în așteptarea documentelor din România pentru a putea fi adusă în țară, notează a3.ro.

„În urma cooperării dintre structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și autoritățile din Bulgaria, femeia, pe numele căreia este emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost depistată pe teritoriul Bulgariei”, a anunțat Poliția Română.

Sursa foto: Antena 3

UPDATE 1. Elena Udrea a fost dată în urmărire generală, anunță Poliția Română: ”Împotriva numitei Udrea Elena – Gabriela a fost emis mandatul de executare a pedepsei inchisorii nr. 44 din 05.06.2018 de catre Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala, fiind condamnata la 6 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si abuz in serviciu”. De altfel, poza și datele Elenei Udrea au apărut pe site-ul Poliției Române, la secșiunea ”Persoane Urmărite”

Elena Udrea
Sursa: Poliția Română

 

Reprezentanții Poliției Capitalei au transmis că Elena Udrea nu a fost găsită la domiciliu, precizând că  până la momentul pronunțării instanței nu erau dispuse măsuri preventive sau interdicții pe numele acesteia.

„Astăzi (joi – n.r.), în jurul orei 15.30, Poliția Capitalei a primit, de la instanță, documentele privind executarea pedepsei cu închisoarea, pentru 3 persoane, respectiv o femeie și doi bărbați. Astfel, având în vedere decizia instanței, conform procedurilor legale, polițiștii Serviciului Investigații Criminale din Poliția Capitalei și polițiști din cadrul I.P.J. Ilfov s-au deplasat la domiciliile celor 3 persoane vizate, precum și în locurile pretabile a se afla acestea. Față de cei doi bărbați a fost pusă în aplicare măsura, urmând a fi încarcerați. Femeia nu a fost găsită la domiciliu sau la adresele cunoscute, fapt pentru care a fost declanșată procedura pentru punerea în urmărire.

Imediat după primirea documentelor la nivelul Poliției Capitalei, în jurul orei 15.30, s-au efectuat verificări, în urma cărora a reieșit că aceasta a părăsit teritoriul României, în cursul acestei dimineți, anterior momentului pronunțării de către instanță a sentinței definitive. Reiterăm faptul că, până astăzi (joi – n.r.), la momentul pronunțării instanței, nu erau dispuse măsuri preventive sau interdicții. Se continuă activitățile specifice, pentru depistarea și încarcerarea persoanei”, se arată în comunicatul transmis de Poliția Capitalei.

UPDATE. Elena Udrea ar fi plecat din țară pe la Vama Giurgiu.

Decizia de la Înalta Curte de Casație în dosarul ”Gala Bute” a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă, astfel încât Elena Udrea va merge la închisoare. În cursul după amiezii, polițiștii au ajuns acasă la Elena Udrea pentru a pune în executare sentința dată de judecători. Unul dintre avocații Elenei Udrea a spus că aceasta se află în țară.

Sentința de la Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul ”Gala Bute”

În complet a existat o singură opinie separate, în sensul admiterii contestaţiilor depuse de inculpaţi şi DNA. La închisoare va ajunge şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de cinci ani, precum şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), care a primit 3 ani cu executare.

Dosarul ”Gala Bute”

Ceilalţi inculpaţi au pedepse cu suspendare: Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) – un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) – 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) – 3 ani cu suspendare, Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) – doi ani şi şase luni cu suspendare.

Pe de altă parte, prin respingerea contestaţiei DNA a fost menţinută decizia de achitare primită de fostul ministru al Economiei Ion Ariton.

Pedepsele din acest dosar fuseseră suspendate în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la Instanţa supremă, iar sentinţa definitivă în dosarul ‘Gala Bute’ a fost dată de un complet nelegal.

Practic, prin respingerea contestaţiei în anulare, Instanţa supremă a aplicat o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a stabilit că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă sunt anulate sentinţele în dosarele de fraude cu fonduri europene.

De asemenea, judecătorii români au confirmat supremaţia dreptului UE asupra dreptului intern, prin neaplicarea unei decizii a Curţii Constituţionale.