Cu două zile înainte de protestul anunțat sâmbătă, polițiști ai mai multor sindicate au pichetat sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), chiar în timp ce ministrul Carmen Dan participa, la Cercul Militar Național, la festivitatea de decernare a distincției „Polițistul anului”, organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Poliției Române.

Printre participanți s-au numărat membri ai Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), SNPPC, Sindicatul Polițiștilor „Diamantul” dar și ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD).

Liderul SNAP, Iulian Surugiu, a declarat, pentru EVZ, că pichetarea reprezintă un semnal de alarmă menit să atragă atenția asupra condițiilor improprii de lucru și asupra faptului că drepturile polițiștilor nu sunt respectate. „Nu putem vorbi despre condiții decente de lucru, tât timp cât multe posturi de poliție au toalete în fundul curții. Nu putem să nu atragem atenția asupra faptului că polițiștii patrulează cu rable, iar infractorii se plimbă cu mașini performante. Nu putem fi indiferenți la lipsa de dotare, pistoalele de tip Carpați fiind de mult depășite, de exemplu. Și, nu în ultimul rând, există foarte multe inechități între salariile polițiștilor și a celorlalte categorii de funcționari publici, după ultimele modificări puse în aplicare. Noi nu cerem decât salarii cât decât decente față de munca prestată”, a precizat președintele SNAP, Iulian Surugiu.

Polițiștii susțin că au venit în fața MAI „pentru a ne face auziți si pentru că sunt multe lucruri de rezolvat în cadrul Ministerului de Interne, lucruri care au fost aduse la cunoștința conducerii MAI dar, din păcate, lucrurile se mișcă foarte, foarte încet”. „Aici vorbim de o resetare a întregului sistem, pentru a putea da cetățeanului servicii de calitate", a spus președintele SNAP, Iulian Surugiu.

După aprecierea acestuia, sâmbătă sunt așteptați la un miting de protest circa 7.000 de polițiști.