Politicienii plănuiesc să intervină în criza francului elvețian. Ce spun economiștii

Politicienii plănuiesc să intervină în criza francului elvețian. Ce spun economiștii

Liderii politici cer ajutorul instituțiilor pentru rezolvarea problemei creditelor cu care se confruntă peste o sută de mii de români. Specialiștii critică intenția.

Politicienii au cerut ca Parlamentul și Executivul să intervină în legislația financiarbancară pentru a rezolva criza generată de creșterea francului elvețian. Premierul Victor Ponta a trimis o invitație la dialog partidelor parlamentare pentru a ajunge la un consens. Posibilitatea statului de a converti valuta în lei este speranța tuturor românilor care au luat credit în franci elvețieni. Un astfel de demers ar putea afecta însă întreaga populație, nu doar pe datornici.

Analistul economic, Bogdan Glăvan(foto), a declarat pentru EVZ, că în cazul unei situații de forță majoră care afectează derularea unui contract, justiția este singura instituție a statului care poate lua o decizie de modificare a contractului. „Situația din prezent nu este una neprevăzută, Banca Națională Română avertizând cetățenii asupra riscurilor unui credit în franci. Pe lângă BNR, au existat bănci care au refuzat să ofere credite în franci”, a arătat acesta.

Glăvan a mai spus că semnalele trase de instituțiile bancare ale statului nu au fost luate în serios, datornicii de acum aflându-se în goana după dobânzi cât mai mici și alte avantaje. „Nimeni nu s-a întrebat ce se află în spatele acestui curent de credite în franci elvețieni. Acum, cei care nu au fost atenți și s-au grăbit ar trebui să facă față fenomenului alături de bănci”, a mai arătat economistul.

Probleme pentru toată lumea

„Dacă statul decide să intervină, cu siguranță se vor naște nenumărate probleme. Conversia se face la un curs decis de către stat, acest lucru formând un hazard moral. Cetățenii care au credite în altă monedă vor considera că sunt nedreptățiți și se va solicita intervenția statului pe toate monedele”, a mai spus Glăvan. Pe lângă acest lucru, analistul economic consideră că nu este normal ca prin greșelile care ar fi trebuit asumate, să plătească și cei care au fost mai prudenți. Banii tuturor contribuabililor vor fi folosiți pentru a repara greșelile celor care s-au grăbit să împrumute franci elvețieni, a avertizat acesta.

Conform analistului, soluția este o negociere între bancă și clienți. „Suntem într-o situație în care lumea este nervoasă și debitorii sunt stresați. Soluția pe care o văd este încurajarea băncilor și a debitorilor să negocieze pentru a rezolva problema”, a mai spus Glăvan.

Volksbank a înghețat cursul

În dimineața zilei de luni, francul elvețian a reușit să crească în fața euro, atingând un curs de 4,52 de lei/ franc. După câteva ore, BNR a afișat cotațiile zilei, unde pentru francul elvețian, cursul de referință afișa 4,47 lei/ franc, în creștere cu 4,88 de bani față de cursul oficial de vineri, 16 ianuarie.

Ieri, Volksbank România a decis să mențină între 20 ianuarie 2015 și 17 aprilie 2015 un curs valutar fix pentru francii elvețieni, de 3,8035 lei/franc, pentru plățile următoarelor trei rate lunare datorate de clienți. Cursul oferit de Volksbank România este cu 17,5% sub cursul anunțat de BNR luni, 19 ianuarie 2015 – de 4,4716 lei/franc.

PNL vrea adoptarea Legii insolvenței

PNL a cerut convocarea în sesiune de urgență a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenței persoanei fizice. Co-președintele PNL, Alina Gorghiu, a susținut că aceasta este „singura reglementare” care poate ajuta, în contextul creșterii francului elvețian. „Legea insolvenței persoanei fizice oferă clientului, care nu mai poate achita ratele, o soluție de reeșalonare a ratelor și poziția corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obține. Spre deosebire de alte reglementări propuse care nu acționează retroactiv, aceasta poate fi pusă în aplicare imediat”, a arătat Gorghiu. În replică, atât premierul Victor Ponta, cât și PSD s-au alăturat demersului. „Mă bucur că PNL vine cu o poziție rațională! Voi susține demersul!", a scris Ponta pe Twitter. „Dacă există o solicitare din partea PNL, cu siguranță PSD este de acord. Am vorbit și cu Victor Ponta, eu sunt de acord", a declarat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Potrivit unor surse din mediul eco nomic, adoptarea Legii in solvenței persoanei fizice ar afecta oricum datornicii. Veniturile și cheltuielile acestora ar putea fi controlate, deși valul de insolvenți după adoptarea legii se așteaptă a fi foarte mare.

PMP cere OUG pentru modificarea creditelor

Partidul Mișcarea Populară (PMP) a propus convertirea în lei a creditelor neperformante luate în valută prin adoptarea de către Guvern a unei ordonanțe, în caz contrar parlamentarii PMP urmând să vină cu o inițiativă legislativă în acest sens. „PMP propune ca statul să ofere posibilitatea clienților să își convertească în lei creditele luate în valută la cursul momentului în care au făcut creditarea +/- 20%, pentru că fluctuația valutei poate fi în sus sau în jos. Pentru a nu exista discriminare, propunerea PMP se referă la toate creditele luate în valută, nu doar la cele luate în franci elvețieni. De asemenea, cel care poate cere convertirea creditului este banca. (...) Cea mai bună soluție este cea a unei OUG”, a explicat Elena Udrea (foto) la Parlament. De asemenea, Udrea i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să cheme la Cotroceni partidele politice săptămâna aceasta pentru a decide un pact care să se refere la situația creditelor neperformante din România.