Două puncte importante erau prevăzute la dezbatere și vot în plenul de ieri al Camerei. Prima era inițiativa deputatului PSD, Florin Iordache, care prevede că interdicțiile aplicate parlamentarilor descoperiți de ANI în conflict de interese în perioada 2007 – 2013 încetează de drept. A doua era inițiativa care modifică una dintre trei Legi ale Justiției, cea privind statutul magistraților. Opoziția a încercat să tergiverseze discutarea celor două proiecte. Puterea a reacționat, respingând solicitarea PNL și USR de mutare a proiectelor la coada punctelor de pe ordinea de zi. Atmosfera s-a încins când, pe fondul vociferărilor opoziției, cei de la USR au susținut că deputatul PSD Nicolae Bacalbașa l-ar fi înjurat pe unul dintre ei de mamă, făcându-l și „maimuță”.

„D-le președinte (Gabriel Vlase prezida ședința – n.r.), dl Bacalbașa ne adresează injurii. Vi se pare normal? E ok să fim înjurați în Parlamentul României? Ați început ziua solemn, rămâneți solemn. Cer regulamentar să-l chemați la ordine pe domnul Bacalbașa”, a vociferat deputatul USR, Cristian Ghinea.

În replică, Vlase i-a spus laconic – „Așa voi face”, însă a refuzat să-l cheme pe Bacalbașa la prezidiu pentru a-i cere explicații.

Interzis minorilor

Deputații USR au recurs la vechea lor formă de protest în Parlament. La doar o zi distanță de moartea Regelui Mihai, ei s-au strâns în fața prezidiului sălii de plen, „înarmați” cu foi A4, cu mesajul „Hoții”, vociferând împotriva adoptării modificărilor Legii privind statul judecătorilor și procurorilor.

Ion Stelian (USR), membru în Comisia specială privind Legile Justiției, a vorbit de la portavoce din tribuna de plen a Camerei, după ce președintele ședinței, Gabriel Vlase, i-a tăiat microfonul.

O altă colegă de-a sa, Cosette Chichirău, a început să transmită live pe Facebook ce se întâmplă în sală. Ea a intrat la un moment dat în dialog cu Șerban Nicolae, liderul senatorilor PSD. Discuția dintre cei doi a degenerat, ea ajungând să-l facă pe social-democrat „șofer penal”, deoarece l-a condus, mai demult, pe Cătălin Voicu cu mașina. Nicolae a făcut-o „proastă” și i-a transmis că „penală este mama care v-a făcut așa nesimțită”.

„Cum sunt eu penal, ce am furat eu? Nu vă hliziți fasolea așa la mine! Vă rog frumos, nu mai râdeți, că este o imagine dezolantă. (…) Demonstrați că am fost eu șofer. Aveți o poză? Poza e CV? Eu am o poză în care dvs faceți sex anal. Ce să facem?”, a tunat Nicolae.

PNL și PMP se leapădă de USR

Celelalte două partide de Opoziție, PNL și PMP s-au delimitat de protestul USR din plenul Camerei, motivând că Puterea nu poate fi preluată cu forța. „Considerăm în tot mandatul nostru că Parlamentul trebuie să aibă parte de un cadru civilizat. Nu putem nici prelua cu forța tribuna Parlamentului, nu putem nici stopa lucrările în acest fel. (…) Respingem orice comportament care nu are la bază o conduită serioasă și civilizată”, a spus Raluca Turcan, liderul grupului PNL.

Până la încheierea ediției, deputații nu terminaseră de votat toate amendamentele și nici nu adoptaseră Legea privind statutul magistraților

Te-ar putea interesa și: