Politicienii din Republica Moldova renunță la conturile Telegram: „Este o bortă ce nu merită populată”. Canalul președintei Maia Sandu a fost spart de hackeri

Politicienii din Republica Moldova renunță la conturile Telegram: „Este o bortă ce nu merită populată”. Canalul președintei Maia Sandu a fost spart de hackeri

Un deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova anunță că își va șterge contul de pe platforma Telegram. Dumitru Alaiba a luat această decizie după ce canalele Telegram ale mai multor politicieni moldoveni, între care și președintele Maia Sandu, au fost sparte de hackeri. PAS este formațiunea politică aflată la guvernare, la Chișinău, fondată de Maia Sandu.

Deputatul Dumitru Alaiba a decis să-și șteargă canalul de pe platforma Telegram, după ce conturile mai multor politicieni de la Chișinău, reprezentanți ai actualei puteri, au fost sparte. Printre cei vizați de hackeri se numără Maia Sandu, președintele Republicii Moldova și vicepremierul Andrei Spînu.

Platforma Telegram a fost înființat de un cetățean rus, Pavel Durov, și potrivit datelor oficiale numără peste 500 de milioane de utilizatori. Platforma a fost criticată specialiștii în securitate cibernetică care spun că nu este foarte sigură.

„Eu de când v-am zis că Telegram este o bortă ce nu merită populată. Acest canal va fi șters fix mâine (10 noiembrie – n red.). Ne vedem pe Facebook”, a scris deputatul Alaiba.

Mesajul postat pe contul președintei Maia Sandu

Decizia deputatului vine în condițiile în care canalele Telegram ale președintei Maia Sandu și al vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte. Pe conturile celor doi oficiali de la Chișinău au fost publicate mesaje controversate în spatele cărora s-ar afla hackerii.

„Corupția a prins rădăcini adânci în instituțiile statului, iar cei care au misiunea să combată acest flagel și sa promoveze o justiție corectă, se întrec la abuzuri criminale. Vezi adevărul despre ilegalitățile din Procuratură și Ministerul Justiției. Află ce ascunde Sergiu Litvinenco. Din corespondența ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, vei afla:

cum a trucat procesul de alegere a șefului Procuraturii Anticorupție, ca în funcție să ajungă Veronica Drăgălin;

cum membrii Consiliului Superior al Procurorilor, instituție "independentă", primesc indicații cum să voteze;

vei vedea poze din celula pregătită încă în 2021 pentru procurorul general Alexandr Stoianoglo;

vei vedea poze din satul Naslavcea, pe care le ascund autoritățile;

vei afla ce spune Litvinenco despre Andrei Spînu, procurori, judecători, cui din presă face scurgeri pe colegi, cu cine flirtează chiar din birou și multe altele.

Aici vei găsi toată corespondența de pe telefonul ministrului Justiției din Moldova. Lectură plăcută”, se arată în mesajul postat de hackeri

Instituția prezidențială a confirmat că a fost spart canalul oficial de Telegram al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și a infirmat veridicitatea ultimelor postări.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Reacția oficialilor de la Chișinău

În acest context, premierul Natalia Gavrilița a apreciat că postările apărute pe cele două conturi sparte, îl vizează pe ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a cerut sesizarea Curții Constituționale pentru a scoate în afara legii Partidul Șor. Formațiunea condusă din Israel, unde este fugit, de politicianul Ilan Șor, este în spatele protestelor din ultima vreme de la Chișinău.

„Este foarte interesant că în mesajele false care au apărut pe conturile de Telegram a oficialităților este vizat Sergiu Litvinenco, care vine astăzi la ședința Guvernului cu sesizarea Curții Constituționale pentru a scoate în afara legii Partidul «Șor», care încalcă legea și ordinea constituțională. Interesant ce falsuri și minciuni vor ieși acum când lupta împotriva corupției, hoților și celor care doresc dezbinarea societății, aduc rezultate. Îndemn cetățenii să fie foarte atenți cu informația pe care o consumă”, a declarat Natalia Gavrilița.

La rândul său, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că se aștepta la aceste acțiuni, considerând că erau previzibile.

„Am văzut și eu aceste mesaje false. Era previzibilă acțiunea dată, deoarece ajungem la un final deloc plăcut pentru grupările criminale care s-au unit și încearcă să submineze procesele care s-au pornit împotriva lor”, a declarat Sergiu Litvinenco, conform TV8.md.

Ce este Telegram

Telegram este un serviciu de mesagerie prin intermediul căreia utilizatorii pot trimite mesaje text, imagini, clipuri video, fișiere audio etc. Aplicația este disponibilă pentru Android, iOS, Windows Phone, Windows NT, macOS și Linux.

Pe de altă parte, platforma a fost criticată specialiștii în securitate cibernetică care spun că nu este foarte sigură. Potrivit acestora, hackerii pot să spargă modul de stocare a datelor și să aibă acces la toate informațiile.

Mai mult, există suspiciuni că în spatele acestei platforme s-ar afla serviciile de spionaj din Rusia care, astfel, au acces la informațiile utilizatorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News