Principalele formaţiuni politice au pregătit astăzi sărbători câmpeneşti în toată ţara. Politicienii folosesc astfel Ziua Muncii pentru a-şi transmite mesajele electorale şi a mai câştiga simpatizanţi. Cea mai mare petrecere se anunţa cea organizată de social-democraţi, în Parcul Izvor. Pesediştilor le-a fost greu să aleagă între tradiţionalii mici şi hamburgeri. Câţiva lideri ai PSD intenţionau să dea astfel o notă occidentală petrecerii.
Marian Vanghelie, unul dintre organizatori, s-a opus însă vehement. "Eu cred că orice român digeră un mic şi o bere mai bine decât un hamburger şi o cola", a afirmat preşedintele PSD Bucureşti.
PD-L sărbătoreşte 1 mai pe 2
Democrat-liberalii vor organiza mâine o petrecere în Capitală. Spun că au pregătit un altfel de eveniment, care se adresează militanţilor şi nu alegătorilor.
"Nu va fi concurs între reţete culinare, ci ideea este de a motiva militanţii", a precizat Sebastian Bodu, candidat PD-L pentru sectorul 5.
În ţară, PDL sărbătoreşte Ziua Muncii odată cu toţi ceilalţi, organizând petreceri la Piteşti şi la Târgu Mureş. Foştii colegi de alianţă, liberalii, spun că ziua de 1 mai nu îi reprezintă, dar nu exclud posibilitatea ca diverse organizaţii judeţene să-i îmbie pe cetăţeni cu bucate şi muzică.
"Să mănânce micii, să bea berea, să ia pungile, pentru că ei oricum votează cum vor, toate acestea nu au influenţă", a menţionat Puiu Haşotti, vicepreşedinte PNL.
Un alt lider al formaţiunii aflate la guvernare, Ludovic Orban, a declarat că "a sărbătorit Ziua Muncii prin muncă". Candidatul liberal la Primăria Generală a Capitalei s-a deplasat, în calitate de ministru al Transporturilor, la Constanţa, pentru a impulsiona lucrările la şoseaua de centură a acestui oraş.
Unu(l) mai unguresc
Principalii candidaţi la Primăria municipiului Târgu Mureş, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Borbely Laszlo şi actulul edil şef al urbei, dr. Dorin Florea, au organizat, ieri, la Târgu Mureş, câte o serbare câmpenească menită a scoate lumea la iarbă verde. Caracterul etnic al serbărilor câmpeneşti a fost mai mult decât vizibil, prefigurând parcă repetarea votului etnic şi în 2008, la fel cum s-a întâmplat la Târgu Mureş în ultimii 18 ani.
Borbely şi-a instalat tabăra pe malul râului Mureş, iar serbarea sa a cuprins un concurs de gulaş, la care s-au înscris inclusiv preşedinta CJ Mureş, Lokodi Edita Emoke, deputatul Kelemen Attila şi viceprimarul Csegzi Sandor.
Pe lângă concurs, au mai avut loc o tombolă, concerte şi spectacole susţinute de trupe de comedianţi. Pentru a mânca delicioasa gustare secuiască, târgumureşenii chemaţi să se bucure împreună cu ministrul de „venirea primăverii” trebuiau să cumpere un bilet de tombolă în valoare de 1 leu.
De la un microfon, moderatorul – care vorbea numai în limba maghiară – avea grijă să menţioneze, din când în când, inclusiv în limba română, că dată fiind achitarea contravalorii biletului de tombolă nu este vorba despre „pomană electorală”. Serbarea câmpenească a lui Dorin Florea a avut loc la Complexul de Agrement şi Sport Mureşul, iar cei prezenţi au fost invitaţi la „deschiderea sezonului estival”, însă nu oricum, ci „la iarbă verde, cu viţel la proţap, gulaş şi mititei”.
Totul pe gratis, din partea primăriei. Aici nimeni nu se sinchisea să amintească ceva despre o posibilă „pomană electorală”. Până la urmă cei mai inventivi au fost liberalii mureşeni, care s-au postat la intrarea din Complexul de Agrement şi Sport Mureşul şi ofereau trecătorilor care se îndreptau spre serbarea lui Florea usturoi, „împotriva vrăjelilor electorale”. (Raul Matiş)