Politica externă a Serbiei, în centrul atenţiei la Bruxelles. Alexandar Vucic acuză că Serbia e pedepsită

Politica externă a Serbiei, în centrul atenţiei la Bruxelles. Alexandar Vucic acuză că Serbia e pedepsită Aleksandar Vucic, noi investiții în armament. Mesaj dur pentru NATO .Sursă: Belish | Dreamstime.com

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat vineri că este evident că Serbia trebuie să suporte consecințele politicii sale independente, referindu-se la raportul viitor al Parlamentului European privind progresele făcute de țara sa în direcția aderării la Uniunea Europeană.

Aleksandar Vucic, președintele sârb, a declarat că nu este îngrijorat cu privire la plata prețului pentru politica sa independentă și că înțelege faptul că raportul Parlamentului European va fi, în mare parte critic din cauza absenței sancțiunilor împotriva Rusiei. El a subliniat că rapoartele anterioare ale Parlamentului European privind Serbia au fost extrem de critice.

„Nu avem o problemă cu plata acestui preţ, nici măcar nu sunt prea îngrijorat legat de acest lucru. Este de înţeles, aud asta în fiecare zi – (raportul) va fi în cea mai mare parte despre faptul că nu am impus sancţiuni Rusiei”.

Alexandar Vucic acuză UE că încearcă să forțeze Serbia să renunțe la independență

Ceea ce este important pentru mine este că ei vor lăuda alegerile din nordul Kosovo-Metohija, care vor avea o prezenţă la vot de 1%, şi ne vor explica că acestea sunt cele mai ridicate valori europene şi eu îi voi felicita pentru asta”, a adăugat președintele sârb ironic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a subliniat că este mai interesat de poziţia Parlamentului European faţă de economia ţării sale. El a menţionat că, deşi economia Serbiei rămâne în urma celor mai dezvoltate ţări europene, aceasta recuperează diferenţa datorită unui ritm de creştere mai rapid şi a unei rate mai scăzute a datoriei publice, comparativ cu media din zona euro şi UE.

În anul 2013, sub coordonarea Uniunii Europene, Serbia și Kosovo au semnat Acordul de la Bruxelles, prin care se angajau să normalizeze relațiile. Cu toate acestea, ambele părți se acuză reciproc de încălcarea acestui acord în prezent.

Negocierile dintre Serbia și Kosovo s-au intensificat în ultimele săptămâni, cu două întâlniri între președintele sârb Aleksandar Vucic și premierul kosovar Albin Kurti. Aceste întâlniri au avut loc la sfârșitul lui februarie la Bruxelles și la jumătatea lui martie la Ohrid, sub medierea șefului diplomației europene Josep Borrell. În ciuda faptului că nu au semnat încă nimic, Serbia și Kosovo au convenit să implementeze acordul de normalizare a relațiilor, potrivit Flux24.ro.