Scandal în lumea artei bucureștene. Poliția anchetează posibile tranzacții cu picturi false

Scandal în lumea artei bucureștene. Poliția anchetează posibile tranzacții cu picturi false Percheziții. Sursa foto: Arhiva EVZ

Poliția bucureșteană a întreprins percheziții la două case de licitații care au scos la vânzare picturi ale artistei Alma Redlinger. Autoritățile suspectează că picturile tranzacționate ar fi falsuri și au deschis un dosar penal.

Alma Redlinger a fost o pictoriță, desenatoare și gravoare din România care a trăit între anii 1924 și 2017. Ea a fost descrisă drept o artistă avangardistă „prin esența ei” ale cărei lucrări sunt foarte apreciate.

Poliția anchetează posibile falsuri de artă

Anchetatorii au descins la două case de licitație din București, despre care se presupune că ar fi vândut lucrări falsificat ale Almei Redlinger. Poliţia face cercetări într-un dosar penal privind săvârşirea de infracţiuni economice. Se presupune că semnătura artistei de pe mai multe tablouri ar fi fost falsificată.

„Astăzi, 18 septembrie 2024, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice - Sector 2 au pus în executare 2 mandate de percheziţie, la sediile a două societăţi comerciale, din Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal privind săvârşirea de infracţiuni economice”, se arată într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit sursei citate, vânzarea lucrărilor suspecte ar fi avut loc în aprilie 2023. Este vorba despre trei tablouri care nu ar aparține artistei Alma Redlinger. Semnătura acesteia ar fi fost falsificată pentru ca lucrările să poată fi vândute.

„În fapt, în perioada 11 aprilie 2023 - prezent, la două case de licitaţii ar fi fost scoase la vânzare un tablou şi un lot format din două lucrări, tablouri care, în fapt, nu au fost pictate de către un pictor celebru, dar care ar purta semnătura falsificată a artistului respectiv, pentru a crea apartenenţa de autenticitate”, a transmis Poliţia Capitalei.

Alma Redlinger

Alma Redlinger Sursa foto: Jurnalul.ro

Cartea de vizită a artistei Alma Redlinger

Surse judiciare au precizat că cele două case de licitaţii dețineau lucrări de artă realizate de Alma Redlinger. Poliția crede că acestea ar fi falsuri, întrucât semnătura artistei nu ar fi cea originală.

Alma Redlinger s-a născut la 8 martie 1924, București și a murit în februarie 2017. Ea a fost o pictoriță, desenatoare și gravoare care „și-a clădit de la început o carieră avangardistă prin esența ei”. Potrivit experților, prin arta sa a asigurat continuitatea dintre artiștii interbelici și cei contemporani.

Artista ale cărei lucrări sunt vizate de ancheta efectuată de Poliția Capitalei a urmat Academia liberă de artă Școala Maxy, între anii 1940 -1944. În 1945, l-a avut ca profesor pe pictorul M.H. Maxy. Din același an a început să expună la saloanele de pictură grafică și apoi la expozițiile tematice de stat. Din 1951 a devenit membră a Uniunii Artiștilor Plastici din București.

„Cel ce pășește în sălile expoziției Almei Redlinger, este fascinat din prima clipă de siguranța, vigoarea și autoritatea expresiei acestei pictorițe. Silueta, de o forță pe care nu o dă decât capacitatea de sinteză ,conferă monumentalitate unor lucrări ce nu depășesc câțiva zeci de centimetri”, relata Radu Ionescu, expert în artă, într-un articol de presă.

Pictura

Pictura Alma Redlinger Sursa foto: vatra-mcp.ro

Documente ridicate de Poliția Capitalei

Potrivit datelor furnizate de Poliția Capitalei, în urma celor două percheizții au fost ridicate mai multe documente. Între acestea s-au aflat și actele care au însoțit lucrările de artă despre care se presupune că ar fi fost falsificate. Mai multe persoane au fost duse la audieri pentru a da lămuriri în acest caz.

Ancheta este derulată sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. Sunt vizate acuzații privind săvârșirea mai multor infracțiuni. Între acestea este vorba despre realizarea de mărfuri-pirat, oferirea, distribuirea, deţinerea ori depozitarea sau transportul de mărfuri-pirat, înșelăciune, fals în înscrisuri și uz de fals.

„Persoanele vizate vor fi conduse la audieri, faţă de acestea urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun. Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 2, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de realizarea, în scopul distribuirii de mărfuri-pirat, oferirea, distribuirea, deţinerea ori depozitarea sau transportul de mărfuri-pirat, în scopul distribuirii sau în scop comercial, promovarea de mărfuri-pirat prin utilizarea anunţurilor publice ori a mijloacelor electronice de comunicare, prin expunerea ori prezentarea către public a listelor sau cataloagelor de produse ori prin orice alte asemenea mijloace, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătura privată şi uz de fals”, a mai transmis Poliția.

 

 

Revista presei