Bani irosiți de Poliția Română. Dotarea, în contradicție cu reglementarea
- Cristian Raducanu
- 8 noiembrie 2023, 11:53
Bani irosiți de Poliția Română. Dotarea polițiștilor s-a făcut în contradicție cu reglementarea, astfel că s-au cumpărat arme ce zac nefolosite, pentru că nu ar fi legală utilizarea acestora.
Poliția Română a cumpărat pistoale cu electroșocuri, dar polițiștii nu le pot folosi pentru că nu există procedură oficială de intervenție. Un document care ar trebui să fie emis de șeful Poliției Române
Un nou paradox la Poliția Română
Reamintim că în 2020 Poliția Română a cumpărat peste zece mii de bastoane cu electroșocuri care s-au dovedit a fi inutilizabile din cauza calității proaste. Acum, sindicaliștii din Poliție au început demersurile pentru a se dota cu mijloace de imobilizare neletale.
Prin urmare, EUROPOL a semnat un contract cu o firmă privată. Astfel, 40 de dispozitive cu electroșocuri de tip taser au ajuns în dotarea patrulelor din Poliția Română. „Avantajul utilizării acestor noi mijloace este reprezentat de riscul scăzut de vătămare, atât în privința agresorilor, cât și a polițiștilor, dar și de posibilitatea de imobilizare eficientă a persoanelor care reprezintă un pericol pentru sine sau pentru cei din jur“, a comunicat EUROPOL.
Procedura de intervenție lipsește cu desăvârșire
Câteva sute de polițiști au fost instruiți să folosească dispozitivele necesare, dar nici până astăzi nu pot fi utilizate. Președintele Sindicatului Democratic al Polițiștilor SIDEPOL Gabriel Gârniță a explicat de ce pistoalele cu electroșocuri nu au ajuns în dotarea agenților din Poliția Română.
„Procedura este emisă de inspectorul general al Poliției Române, dar numai după avizul Direcției Medicale. Asta pentru că, deși neletale, în principiu, dispozitivele de tip taser pot vătăma unele persoane care au anumite particularități. Tocmai aceste particularități trebuie menționate de Direcția Medicală în document”, a spus Gabriel Gârniţă despre hibele procedurale din Poliția Română
Sindicaliștii avertizează Poliția Română
Taserul acționează ca un pistol obișnuit doar că nu utilizează muniție reală ci emite un șoc electric, neletal. Principiul de funcționare este simplu. Agentul acționează trăgaciul, iar din interiorul pistolului sunt eliberate două sonde electrice. În momentul în care taserul formează un circuit electric închis cu organismul uman, victima este lovită de un șoc de 1.200 V.
Tensiunea finală este suficientă pentru a paraliza temporar suspectul. Pentru a sublina importanța dispozitivelor respective sindicaliștii din Poliția Română au dau ca exemplu cazul polițistului de 28 de ani înjunghiat ieri de un adolescent cu probleme psihice. În situția în care agentul putea interveni cu pistolul electric nu se mai afla astăzi internat în spital