Poliția germană, operațiune de amploare. Sunt vizate locuri în care și românii au avut probleme

Poliția germană, operațiune de amploare. Sunt vizate locuri în care și românii au avut probleme

Autoritățile din Germania au decis să inspecteze „la sânge” mai mulți operatori economici.

Poliţia din Germania a efectuat câteva raiduri, luni dimineaţă, cu scopul de-a depista o presupusă contrabandă de muncitori ilegali aduşi din Estul Europei pentru industria cărnii. Aproximativ 800 de poliţişti au fost desfăşuraţi în principal în landurile Saxonia-Anhalt şi Saxonia Inferioară, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei federale în centrul Germaniei. Alte raiduri aveau loc la Berlin, în Saxonia şi Renania de Nord-Westfalia.

Percheziții în peste 40 de clădiri

De asemenea, peste peste 40 de clădiri rezidenţiale şi de birouri au fost percheziţionate, potrivit poliţiei. Se presupune că firmele acuzate ar fi adus muncitori ilegali din Estul Europei în Germania cu documente falsificate. O comisie specială investighează din aprilie 2020 împreună cu procurorul public din Halle, Saxonia-Anhalt, conform Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

În câteva abatoare din Germania au fost mari probleme în acest an, din cauza cazurilor de coronavirus, dar și pentru că muncitorii nu beneficiau de condiții decente. În luna iunie,  la abatorul concernului Tonnies din localitatea Gutersloh, unde a fost descoperit unul dintre cele mai mari focare COVID din Germania, a fost nevoie de armată pentru a prelua controlul și a pune lucrurile sub control.

Conform infornațiilor oferite de jurnaliștii germani, la acea vreme din cei 6.500 de muncitori care lucrau în fabrică, aproximativ o mie au fost depistați pozitiv la testele pentru depistarea noului coronavirus. Cei mai mulți dintre angajați proveneau din Bulgaria și România.

„Trebuie schimbate condițiile în centrele de cazare” 

Premierul landului unde se află abatorul i-a acuzat pe români că sunt responsabili pentru valul de infectări cu coronavirus. Ulterior, politicianul și-a retras declarația, dar nu a prezentat și scuze publice, așa cum îi ecomandase ministrul federal de Interne.

„Afirmaţia potrivit căreia angajaţii ar fi adus virusul la întoarcerea din ţările de origine este cinică, aproape absurdă. Cei responsabili trebuie să facă mai mult pentru angajaţi, ca de exemplu să le pună la dispoziţie dezinfectanţi sau să instaleze aparate pentru măsurarea temperaturii la intrarea în halele de lucru. Trebuie schimbate condiţiile din centrele de cazare, evitate supra-aglomerările şi îmbunătăţită igiena în toate aceste sectoare”, afirma lena Strato, consilier în cadrul organizaţiei Arbeit und Leben.