Poliția din China a arestat o bandă ce a spălat milioane de dolari prin criptomonede. Ce metodă a fost aplicată

Poliția din China a arestat o bandă ce a spălat milioane de dolari prin criptomonede. Ce metodă a fost aplicatăSursa: Pixabay

China se confruntă cu un uriaș dosar de spălare de bani, după ce mai multe persoane au fost prinse că au spălat miliarde de dolari prin criptomonede. China a dezvoltat o politică împotriva monedelor digitale, iar în lună septembrie 2021 a interzis tranzacțiile cu criptomonede.

De asemenea, China a transmis că tranzacțiile legate de criptomonede vor fi considerate activități financiare ilicite. Țara și-a exprimat în repetate rânduri nemulțumirea față de criptomonede din cauza legăturilor cu fraude, spălarea banilor și consumul excesiv de energie.

63 de persoane au fost arestate sub acuzația de spălare a 12 miliarde de yuani, echivalentul a 1,7 miliarde de dolari prin cripto, în ciuda represiunii Beijingului asupra comerţului cu acest tip de monede.

Uriaș dosar de spălare de bani prin monede digitale

Banda a început activitatea din mai 2021 și ar fi folosit veniturile din surse ilicite, inclusiv scheme piramidale, fraudă şi jocuri de noroc, şi le-a convertit în criptomoneda tether, o monedă stabilă care este legată în proporţie de unu-la-unu cu dolarul american, a declarat Biroul de Securitate Publică din oraşul Tongliao din Mongolia Interioară, din nordul Chinei.

Ulterior, banda a apelat la diverse conturi de tranzacționare pentru a converti monedele digitale înapoi în yuani chinezești. Persoanele au fost recrutate prin intermediul aplicației Telegram, blocată în China. Ei trebuiau să fie dispuși să deschidă conturi de ciptomonede prin care să ajute la spălarea banilor.

Milioane de yuani au fost confiscați

Ulterior, membrii bandei au primit un procent, în funcție de banii pe care îi spălau, potrivit poliției. Peste 130 de milioane de yuani au fost confiscați.

Utilizatorii chinezi au apelat la platforme din afară pentru a tranzacționa criptomonede, iar Biroul pentru Securitate Publică a fost alertat când a observat că unul dintre suspecţi avea un volum lunar de tranzacţii de 10 milioane de yuani în contul său bancar, informează ziare.com.

În 2021, pe lângă că a interzis tranzacțiile cu criptomonede, China a promis că va opri minarea ilegală a monedelor digitale. Țara găzduia o mare concentrație de mineri de criptomonede, care necesită cantități masive de energie. Astfel, țara se confrunta cu probleme în încercarea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Țara este un jucător dominant în criptografie și, încă din aprilie, avea o cotă de 46% din rata globală, potrivit digi24.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News