Autoritățile avertizează! Piața de criptomonede extrem de volatilă, la ce sa fiți atenți
- Maria Pană
- 2 decembrie 2022, 14:25
Autoritatea de Supraveghere Financiară a făcut o analiză a autorităților de reglementare din domeniul financiar din Uniunea Europeană, cu privire la riscurile implicate de criptoactive și la verificările ce trebuie făcute în aceste cazuri. În infromare, ASF reamintește de o avertizare emisă acum câteva luni de autoritățile de reglementare din domeniul financiar din UE, cu privire la riscurile criptoactivelor. Cei ce investesc în criptomonede riscă, potrivit autorităților europene, să piardă toți banii investiți.
De aceea, aceștia trebuie să țină cont de riscurile legate de publicitatea înșelătoare, indiferent de mediul în care se propagă, și să fie extrem de atenți atunci când le sunt promise câștiguri rapide sau mari, în special când e vorba despre oferte ce par prea bune ca să fie adevărate. Prudența celor ce vor să facă astfel de investiții este recomandată, mai ales pentru că nu dispun de nicio cale de atac sau de protecție, deoarece criptoactivele și produsele ori serviciile conexe nu intră, de regulă, sub incidența protecției existente în temeiul normelor UE privind serviciile financiare. În mare, cei ce vor să investească în criptomonede trebuie să țină cont de riscurile specifice ale criptoactivelor și ale produselor ori serviciilor conexe și să cântărească dacă riscurile sunt acceptabile, ținând cont de preferințele și situația lor financiară. Printre riscurile ce trebuie luate în calcul se numără:
- riscul de a pierde toți banii investiți;
- riscul de scădere și creștere rapidă a prețurilor pe perioade scurte;
- riscul de a deveni o victimă a înșelăciunii, fraudei, erorilor operaționale sau atacurilor cibernetice;
- riscul reprezentat de probabilitatea mică de a exista dreptul la protecție sau la despăgubiri.
Apoi, pentru a lua decizia de a cumpăra criptoactive sau produse și servicii conexe, o persoană interesată să facă astfel de investiții ar trebui să afle, mai întâi, răspunsul la următoarele întrebări:
- îmi pot permite să pierd toți banii investiți?
- sunt pregătit/ pregătită să-mi asum riscuri mari pentru a obține câștigurile promovate?
- înțeleg pe deplin caracteristicile criptoactivului sau ale produselor și serviciilor conexe?
- firmele cu care vreau să lucrez au o reputație bună?
- firmele cu care vreau să lucrez sunt pe lista neagră a autorităților naționale relevante? (totuși, neincluderea pe lista neagră a unei firme nu garantează că aceasta este sigură pentru o eventuală colaborare);
- pot proteja, în mod eficient, dispozitivele pe care le utilizez pentru cumpărarea, stocarea sau transferul criptoactivelor?
Potrivit datelor prezentate de ASF, în primăvară existau peste 17.000 de criptoactive diferite, cele mai importante fiind Bitcoin și Ethereum, care, împreună, reprezintă aproximativ 60% din capitalizarea totală a criptoactivelor.