Masacrul maidanezilor din Deva, anchetat de poliţie

Masacrul maidanezilor din Deva, anchetat de poliţie

Scandalul iscat după ce în centrul Devei au fost găsite cadavrele unor câini comunitari care fuseseră împuşcaţi s-a amplificat atunci când primarul i-a felicitat pe autori şi ONG-urile au reacţionat.

Organizaţiile neguvernamentale care se ocupă cu protecţia drepturilor animalelor pun presiuni asupra poliţiei, căreia îi cer să elucideze cazul din noaptea de 12 spre 13 aprilie, când în centrul Devei au fost împuşcaţi mai mulţi maidanezi. Iniţial, primarul Mircia Muntean i-a felicitat pe autori. Acum susţine că a fost înţeles greşit.

Felicitări de la primar

Masacrul a fost anunţat joi dimineaţa de ziarul "Hunedoreanul", care cita martori oculari potrivit cărora, după miezul nopţii, mai mulţi câini au fost împuşcaţi dintr-o maşină de teren.

Ne puteți urmări și pe Google News

După-amiază, primarul declara: "Îi felicit pe cei care i-au împuşcat. Nu putem să ne batem joc de oraşul Deva şi de munca primăriei. Acei câini îşi făceau toată ziua nevoile pe rondul de flori din giratoriul de la Lido. Îi rog pe toţi vânătorii să meargă să-i ridice. Nu se mai poate aşa! Vin maşini din Călan sau din alte zone cu câini şi-i lasă la noi în oraş. Am şi eu 10 câini acasă, de rase diferite, dar pe care îi ţin în curte, fiecare cu cuşca lui. Îi rog pe deveni să ia măsuri".

Ieri, Mircia Muntean a precizat pentru EVZ că a fost greşit înţeles: "Regret acea declaraţie pentru că a fost greşit interpretată. Am făcut apel la ajutorul vânătorilor pentru că asemenea operaţiuni, în ţările civilizate, sunt făcute de vânători cu experienţă. Nu poate oricine să vină să tragă cu puşca cu tranchilizante în centrul oraşului, după câini. Asociaţiile pentru protecţia animalelor bine fac că protestează. Abia aştept şi eu ca poliţia să elucideze acest caz pentru a se vedea clar că primăria nu a avut nimic de-a face cu acest incident. Eu am încercat doar să-i resposabilizez pe deveni, mai ales că noi limităm numărul câinilor, dar ne chinuim degeaba. Dacă acum ducem la adăpost 50 de câini, din 400, mâine vom avea pe străzi 450 pentru că din alte zone sunt aduşi la Deva".

Câinii împuşcaţi în zona Lido au dispărut în aceeaşi noapte. Viceprimarul Devei, Marcel Morar, spune că nu primăria a luat cadavrele patrupedelor şi nici nu ştie cine ar fi făcut acest lucru.

Plângeri penale

Declaraţia iniţială a primarului a stârnit indignarea organizaţiilor pentru protecţia drepturilor animalelor. Poliţia Animalelor a depus o sesizare penală la Poliţia Deva, iar Asociaţia "Salvaţi-l pe Lăbuş" va face o plângere penală împotriva primarului pentru instigare la comiterea de infracţiuni. Preşedintele asociaţiei, Rodica Tănase, ştie că în acea noapte au fost împuşcaţi 10 câini.

În plus, ea însăşi a găsit un câine mort, în dimineaţa de 13 aprilie, lângă biroul asociaţiei, aflat la un kilometru distanţă de locul în care s-a semnalat împuşcarea maidanezilor: "L-am dus pentru autopsie la Direcţia Sanitar- Veterinară (DSV - n.r.). Aştept rezultatele analizelor, apoi voi mai face o plângere la poliţie, pentru nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi substanţelor periculoase şi pentru încălcarea legislaţiei privind animalele. În Deva, sunt acum cel mult 150 de câini comunitari, pentru că la adăpostul nostru avem 700, iar adăpostul firmei de ecarisaj are alte câteva sute. E inadmisibil ce s-a întâmplat. Poliţia ar putea să-i găsească destul de uşor pe autori; fapta s-a petrecut lângă sedii de bancă unde există sisteme de supraveghere video", spune Tănase.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Hunedoara spun doar că există o anchetă deschisă în acest caz şi că vor reveni cu informaţii după finalizarea cercetărilor. Potrivit celor de la DSV Hunedoara, câinele găsit mort de Rodica Tănase a fost otrăvit cu o substanţă toxică ingerată: "Nu s-au găsit plăgi pe corpul animalului. Dacă ar fi fost împuşcat cu o seringă cu otravă, ar fi rămas semne clare. Efectuăm analize amănunţite. Un raport complet va putea fi făcut abia peste o lună. Nu am mai avut în ultimii ani asemenea cazuri", spune directorul DSV, Marius Lăzărescu.

Comentariile vor fi moderate!