Politehniştii timişoreni, şcoliţi de specialiştii Alcatel

Politehniştii timişoreni, şcoliţi de specialiştii Alcatel

Studenţii de la Universitatea Politehnică din Timişoara vor putea participa la un curs opţional gratuit despre reţelele de comunicaţii prin fibră optică.

Din luna februarie a anului viitor, studenţii Universităţii Politehnice din Timişoara (UPT) vor putea urma un curs opţional de specializare în domeniul comunicaţiilor prin fibră optică.

Cursul, care va dura cinci luni, a fost pus la punct în cadrul unui parteneriat între Departamentul de transmisiuni optice (Optics) din cadrul Alcatel-Lucent România şi Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii (ETC), din cadrul UPT.

Cursul e gratuit şi, potrivit reprezentanţilor Alcatel, le va permite viitorilor ingineri şi tehnicieni să se familiarizeze cu cele mai noi tehnologii din domeniul telecomunicaţiilor. Pentru cele 15 locuri disponibile pot aplica doar studenţii în ani terminali.

Angajaţi la Alcatel

Tinerii vor lucra cu cea mai nouă tehnologie aplicată, iar la finalizarea studiilor, dacă vor dori şi vor dovedi că au acumulat cunoştinţele necesare, vor putea fi angajaţi la Alcatel. Salariul unui debutant începe de la 1.900 de lei, cu posibilitatea ca după doitrei ani de experienţă şi specializare să ajungă la 3.000 de lei.

Cursul "Introducere în WDM" a fost dezvoltat de un inginer de sistem R&D în cadrul diviziei Optics a Alcatel şi este structurat în 12 capitole, care vor fi prezentate în şapte cursuri a câte două ore fiecare. Pe lângă partea teoretică, studenţii participanţi vor face practică în la boratoarele de la Alcatel.

În primele două cursuri, studenţii vor afla informaţii despre reţelele de fibră optică, efectele optice şi componentele pentru reţele WDM. Următoarele patru detaliază standardele folosite în reţelele WDM şi configuraţiile specifice. Ultimul curs exemplifică soluţia completă pentru o reţea WDM cu toate nivelurile de software specifice.

Colaborare de zece ani

"Compania Alcatel-Lucent contribuie în mod activ la dezvoltarea viitorilor ingineri şi, pe termen lung, îşi garantează angajaţi bine pregătiţi. Studenţii care urmează cursul vor fi mai bine pregătiţi tehnic pe domenii căutate pe piaţa forţei de muncă", explică Nicolae Miclău, lector la Facultatea ETC a UPT. Potrivit specialiştilor, cursul are două avantaje principale: se înscrie în programa universitară şi are aplicabilitate imediată în mediul economic.

"Am considerat necesară implicarea noastră în orientarea şi formarea studenţilor alături de UPT pentru a le oferi o perspectivă cât mai clară asupra reţelelor de fibră optică. Interesul studenţilor pentru cursul propus vine să confirme nevoia lor de a se conecta încă din studenţie la realităţile tehnologice şi la mediul profesional", explică Fabien Metois, directorul Diviziei Optics Alcatel-Lucent Europa de Sud-Est.

Colaborarea dintre cele două instituţii are deja o tradiţie de zece ani, anual firma de comunicaţii oferindu-le studenţilor timişoreni stagii de formare şi joburi part-time. În prezent, există patru cursuri pentru studenţii de la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii şi un altul pentru cei de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

"Studenţii care urmează cursul vor fi mai bine pregătiţi tehnic pe domenii căutate.", NICOLAE MICLĂU, lector universitar 

Ne puteți urmări și pe Google News