Fabrica de ciocolată de la Braşov, cu o vechime de peste 100 de ani, îşi mută producţia în Bulgaria.
Kraft Foods va închide până la finele anului viitor fabrica de ciocolată de la Braşov. Această singură unitate de producţie a tabletelor de ciocolată de la nivel local a companiei va fi mutată în Bulgaria, iar cei 440 de angajaţi ai fabricii vor fi disponibilizaţi în mai multe etape, începând din luna mai a anului viitor. Potrivit Doinei Cavache, Corporate Affairs Manager al Kraft Foods România, motivul închiderii fabricii este imposibilitatea dezvoltării capacităţilor de producţie. „Dezvoltarea puternică a afacerii Kraft Foods România din ultimii ani a generat nevoi suplimentare de capacităţi de producţ ie“, declară şi Lachlan Grave, director general al Kraft Foods România. „Datorită limitărilor de spaţiu în clădirile existente şi situării unităţii de producţie Kraft în mijlocul oraşului, creşterea capacităţii de producţie la Braşov nu este o opţiune viabilă. Transferul producţiei nu va afecta angajamentul nostru de a continua dezvoltarea afacerii din România“, a spus Grave.
Cei de la Kraft aveau intenţii să vândă clădirea fabricii încă din vara lui 2005, când au cerut Primăriei Braşov să-şi exercite dreptul de preempţiune, clădirea fiind într-o zonă istorică. Potrivit Doinei Cavache, Kraft are 180 de fabrici la nivel mondial şi nu doreşte să facă o investiţie greenfield în România în condiţiile în care are capacitate de producţie în alte ţări. Venituri anuale de peste 37 de miliarde de dolari
Până acum, investiţiile Kraft Foods în Braşov s-au ridicat la 30 de milioane de dolari, potrivit estimărilor companiei. Recent, Kraft Foods România a intrat pe segmentul prăjiturilor ambalate, printr-un parteneriat cu compania românească Pan Group din Craiova. Investiţia comună a celor două companii depăşeşte un milion de euro. Lansarea prăjiturilor ambalate Poiana Dulce a urmărit completarea portofoliului Kraft în România pe segmentul snackurilor dulci, pe care compania vrea să se impună şi cu biscuiţii LU. În 2007, a preluat divizia de biscuiţi dulci a companiei franceze Danone. Biscuiţii LU sunt aduşi pe piaţa românească de la unităţile de producţie deţinute de Kraft din Cehia şi Polonia. Kraft mai produce local şi cafeaua Nova Brasilia, în parteneriat cu Supreme Group, competitor pe piaţa ciocolatei.
Vânzările Kraft Foods România au urcat anul trecut cu aproximativ 20% faţă de 2006. Cifra de afaceri a companiei poate fi estimată astfel la peste 140 de milioane de euro la nivelul lui 2007, după ce, în 2006, Kraft Foods a raportat Ministerului de Finanţe afaceri de 400 de milioane de lei (114 milioane de euro).
La nivel global, Kraft are venituri anuale care depăşesc 37 de miliarde de dolari, cu peste 100.000 de angajaţi şi peste 180 de unităţi de producţie în întreaga lume. Compania este cotată la indicele bursier S&P 100 şi Indicii Dow Jones şi Ethibel.
PARCURS Multinaţionalele pun braşovenii pe liber
Istoricul Kraft la Braşov începe cu fabrica de prăjituri HESS înfiinţată în 1899. În 1925, fraţii Stollwerk din Bratislava îşi deschid şi ei o fabrică de dulciuri. În 1954, cele două sunt naţionalizate şi unite în uzina de dulciuri „Dezrobirea“. În 1966, este redenumită CIBO, iar după 1991 devine „Poiana - Produse Zaharoase“, cumpărată de Kraft Foods Internaţional în 1994. Kraft Foods este cea de-a doua mare companie din Braşov care a anunţat plecarea din Braşov, după ce Colgate - Palmolive a anunţat că relochează fabrica în Polonia. În plus, INA Schaeffler a decis că nu va mai prelungi contractele de muncă a 600 din cei peste 2.000 de salariaţi, în timp ce Rolem Codlea, din grupul Draxlmaier, a anunţat că în 2009 va disponibiliza 1.000 din cei 1.800 de angajaţi. DIN ŢARĂ
Răvăşite de criză
Companii „cu greutate“ continuă să anunţe, cu o frecvenţă mărită, disponibilizări sau reducerea producţiei. „Criza financiară va determina concedieri de personal şi la companii care lucrează în Moldova şi în sudul ţării, fără a se limita la regiunea de vest“, a afirmat ieri premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
Vâlcea. La Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea, 500 dintre angajaţi vor fi trimişi acasă în perioada următoare, iar capacitatea de producţie se va reduce, între 20%, în luna noiembrie, şi 40%, din cauză că vânzările au scăzut drastic pe piaţa externă. O parte sunt în prag de pensionare. Olt. Vimetco, acţionarul majoritar al Alro Slatina, a anunţat ieri, printr-un comunicat internaţional, că va scădea anul viitor producţia Alro Slatina cu până la 25% din capacitatea totală şi va opera „o reducere substanţială a personalului“. Pe de altă parte, Gheorghe Dobra, director general SC Alro Slatina SA, a declarat ieri că nu ştie nimic despre acest demers. Dolj. Uzina Electroputere Craiova se confruntă cu o criză de lichidităţ i şi, potrivit liderului de sindicat, Aurel Bojenoiu, sunt probleme cu plata salariilor. „În prezent, banii de salarii nu există în cont. Avem probleme cu lichidităţile“, a afirmat directorul Cornel Nica. Dâmboviţa. Liderul de sindicat al Oţelinox Târgovişte a anunţat ieri că administraţia a decis că un număr de 800 din cei 880 de angajaţi nu vor lucra între 7 şi 30 noiembrie. (Mara Popescu)