România, unită cu Republica Moldova. Anunțul momentului de la CNAIR

România, unită cu Republica Moldova. Anunțul momentului de la CNAIR Râu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Poduri peste Prut. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) a selectat antreprenorul care va construi ansamblul de poduri peste Prut, la Ungheni. Anunțul a fost făcut de către directorul instituției, Cristian Pistol.

Ansamblul de poduri urmează să fie gata în doi ani. El va asigura legătura cu Autostrada Târgu Mureș-Iași-Ungheni. Totodată, va putea fi gestionat mai ușor fluxul de mașini și călători la punctul de trecere a frontierei.

Poduri peste Prut. Un buget de sute de milioane de lei românești

Firma care a fost desemnată să efectueze lucrările de construcție, NESS PROIECT EUROPE SRL, este din Ploiești. Aceasta are la dispoziție un buget de 151,68 milioane de lei românești ca să ducă la bun sfârșit proiectul.

Oferta societății a fost selectată dintr-un total de trei dosare depuse la concurs, susține șeful CNAIR. Totuși, contractul va putea fi semnat doar după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristian Pistol mai menționează, într-un mesaj pe pagina sa de socializare, că podurile, câte unul pentru fiecare sens de circulație, vor avea o lungime de minimum 261,20 m fiecare.

Poduri peste Prut

Poduri peste Prut/ Sursa foto: CNAIR

Câte șapte benzi de acces

Conform caietului de sarcini, fiecare dintre porțiunile ansamblului va avea câte șapte benzi pentru fiecare sens de circulație: două destinate acccesului pentru autobuze/microbuze, trei pentru autoturisme și două pentru camioanele de mare tonaj.

Proiectul este finanțat din Fonduri Europene Nerambursabile (CEF) și va asigura o nouă legătură rutieră între România (județul Iași) și Republica Moldova (raionul Ungheni).

Poduri

Poduri/ Sursa foto: CNAIR

Acord bilateral semnat în 2022

Executivul de la Chișinău a aprobat, pe 2 februarie 2022, semnarea Acordului cu Guvernul României privind construirea podului rutier. O săptămână mai târziu, la ședința comună a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României, care a avut loc la Chișinău, părțile au semnat documentul.

Tot atunci, în premieră, a fost agreat un Memorandum privind solidaritatea în fața crizelor energetice. A fost primul pas al Republicii Moldova spre diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale.

Revista presei