Trei bărbați ucraineni, opriți după ce au încercat să treacă Prutul cu barca

Trei bărbați ucraineni, opriți după ce au încercat să treacă Prutul cu barca

Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției Regionale Vest documentează trei bărbați de cetățenie ucraineană în legătură cu tentativa lor de traversare clandestină a frontierei moldo-române. Grupul de migranți a fost reținut în seara zilei de 9 mai 2024, în apropierea râului Prut, informează Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

Polițiștii au stabilit clar intenția celor trei bărbați ucraineni  de a traversa ilegal frontiera

Potrivit sursei citate, în cadrul măsurilor de prevenire și contracarare a activităților ilegale în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Frăsinești, polițiștii de frontieră au observat cele trei persoane care au intrat în fâșia forestieră din imediata apropiere de malul râului Prut. Fiind monitorizate acțiunile acestora a fost stabilit clar intenția de a traversa ilegal frontiera de stat.

Trei bărbați ucraineni au încercat să evadeze într-o barcă gonflabilă

La fața locului au fost identificați trei cetățeni ucraineni, cu vârstele cuprinse între 23 și 40 de ani. Aceștia aveau cu ei o barcă gonflabilă, o pompă de aer și două vâsle. Persoanele au fost reținute pentru 72 de ore.

În prezent, autoritățile desfășoară cercetări amănunțite în cadrul acestui caz, având ca scop elucidarea circumstanțelor și luarea măsurilor legale corespunzătoare conform legislației în vigoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Foto: Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, 9 mai 2024

11.000 de ucraineni au încercat să scape de înrolare fugind în România. 19 au murit, dintre care 11 s-au înecat în Tisa

Un șef al poliției din România a spus că de la 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, declanșând actualul conflict militar, cam 11.000 de bărbați cu vârste între 18 și 60 de ani au trecut ilegal granița în nordul României, informează Europa Liberă Moldova.

Chestorul Florin Coman, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei (oraș de frontieră din jud. Maramureș) a spus că în mod obișnuit, fugarii cer protecție autorităților române, spunând că nu vor să meargă la război.

Coman a spus că 19 bărbați ucraineni au murit încercând să treacă în România: 11 s-au înecat în apele învolburate al râului Tisa, care formează o parte a frontierei, iar alții au murit în munții cu altitudini de până la 1900 de metri, pe care au încercat să-i traverseze fără îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate, inclusiv pe timp de iarnă.

Peste 100 de bărbați,  salvați în ultimii doi ani de către salvamontiștii români doar în Maramureș

108 cetățeni ucraineni au fost salvați în ultimii doi ani de către salvamontiștii români doar în Maramureș, unul dintre cele trei județe românești unde sosesc „ilegali” ucraineni, alături de Suceava și Satu Mare.

Oficialul de poliție român, citat de AGEPRES, a mai spus că după ce în 2023 s-a înregistrat o ușoară scădere a numărului de fugari de înrolare din Ucraina, de la începutul anului curent tendința a redevenit crescătoare.

Ucraina și-a sporit în ultimele săptămâni eforturile de a-i face pe bărbații apți de luptă să revină acasă, pe fondul avansului rusesc din estul țării – fie că e vorba de cei care au fugit după invazie, fie despre cei care erau deja plecați la muncă în străinătate și au preferat să nu mai revină.

Kievul a luat măsuri pentru a restricționa serviciile consulare de la misiunile sale diplomatice pentru bărbații cu vârsta de recrutare (18-60 de ani) care locuiesc în străinătate.