Poate pătrunde Facebook ÎN SUFLETUL omului?

Poate pătrunde Facebook ÎN SUFLETUL omului?

Un studiu al University of Cambridge şi Stanford University a scos la iveală lucruri uimitoare în ceea ce priveşte celebra reţea socială.

Un software care analizează la ce se dă like pe Facebook poate să înţeleagă personalitatea mai bine decât prietenii apropiaţi şi familia! Aceasta este concluzia cercetătorilor de la University of Cambridge şi Stanford University.

Enorm de multe

Potrivit The Telegraph, algoritmul este atât de eficient, încât din 300 de like-uri date de o persoană,  Facebook ajunge să interpreteze personalitatea omului mai bine decât partenerul de viaţă.

Cercetarea a pornit de la postările la care fiecare dintre noi dăm like pe Facebook, fiindcă, potrivit cercetătorilor, lucrurile la care dăm Like spun enorm de multe despre personalitatea noastră.

"Cum deschiderea faţă de diverse lucruri este exprimată prin interesele fiecăruia şi prin valori, credem că mediul digital furnizează o multitudine de indicii relevante prezente într-un mod foarte vizibil", se spune în studiul care porneşte de la lucrurile la care dăm Like pe Facebook.

"E înfricoşător, însă ar trebui să ne întrebăm de ce e aşa de înfricoşător. Nu e neapărat un lucru rău când computerele ne înţeleg bine. Asta înseamnă că un computer poate înţelege atât de bine o persoană, încât poate reacţiona faţă de ea la fel cum ar face-o un individ", spune David Stillwell, co-autor al studiului.

Acces nelimitat

Pentru a ajunge la această concluzie, 17.000 de voluntari le-au oferit cercetătorilor acces nelimitat la paginile de Facebook, pentru ca soft-ul ce a stat la baza cercetării să analizeze la ce tip de postări a dat fiecare om like pe Facebook. Apoi, fiecare dintre participanţi a invitat persoane foarte apropiate (soţ, soţie, părinţi, fraţi sau prieteni apropiaţi) cărora li s-au dat teste psihologice elaborate pentru a se vedea cum îi percep apropiaţii pe fiecare dintre voluntari.

Avand doua seturi de date despre fiecare persoana (cele rezultate din testele psihologice date celor apropiati si cele culese si compilate de algoritm), cercetatorii le-au putut compara. Astfel, modelul computerizat a putut judeca mult mai bine decât persoanele apropiate caracterul unui om. Cu 10 like-uri, rezultatele au fost mai bune decât cele care au reieşit din testele completate de colegii de serviciu, iar analizând 300 de like-uri, rezultatele computerizate au fost mai bune decât cele reieşite din chestionarul completat de soţ (sau soţie).

„În cercetările din trecut am urmărit cât de bine pot oamenii să înţeleagă personalităţile altor oameni. E surprinzător însă că acum computerele se pot descurca mai bine plecând de la un singur tip de informaţie", spune Youyou Wu de la Cambridge, autor principal al studiului.

Ar trebui să ne îngrijoreze

"În viitor computerul poate determina profilul pshilogic şi poate reacţiona în consecinţă, ducând la apariţia unor maşinării cu inteligenţă emoţională şi cu trăsături sociale", mai subliniază Wu Youyou.

Potrivit cercetătorilor, partea care ar trebui să ne îngrijoreze ţine de concluziile pe care reţelele sociale le pot trage despre personalitatea noastră, pornind de la lucruri atât de simple precum like-urile pe care le dăm. Deoarece e foarte posibil ca aceste profiluri psihologice să fie folosite în scop publicitar şi în funcţie de ele să depindă diversele reclame care ne invadează ecranul.