PNL propune un pachet legislativ "Niciun copil agresat în grădiniţe". CE conţine acesta
- Andreea Udrea, consultant politic
- 8 aprilie 2016, 15:22
Săptămâna trecută, directoarea unei grădiniţe private din Capitală a fost filmată de camerele de supraveghere bătând copiii pe care îi avea în grijă, iar doi părinţi au depus plângere la Secţia 17 de Poliţie din Sectorul 5. Astfel, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a anunţat că propune un pachet legislativ intitulat "Niciun copil agresat în grădiniţe".
Deputatul PNL Ovidiu Raețchi va iniția unui proiect de lege care să prevadă instalarea unor camere de supraveghere în sălile tuturor grădinițelor, la care părinții să aibă acces, dar și înăsprirea legislației pentru entitățile care utilizează abuziv titulatura de "grădiniță". Aceste propuneri beneficiază și de susținerea co-președintelui PNL Alina Gorghiu, dar și a colegilor liberali, a mai punctat Raețchi.
"În urma unor întâlniri avute cu părinții unor copii de la grădinița Flipper din Sectorul 5, în care micuții au fost agresați, voi lansa spre dezbatere publică o serie de modificări pe care le consider esențiale pentru sistemul de învățământ preșcolar din România. În primul rând, voi iniția un proiect de lege prin care părinții să își poată supraveghea în permanență copiii din învățământul antepreșcolar și preșcolar prin instalarea unor camere de supraveghere video în instituțiile respective, la care părinții să aibă acces online. Este un sistem deja folosit în multe țări și care ar urma să fie implementat, în mod evident, cu respectarea legislației în vigoare, inclusiv ținând cont de prevederile legale privind prelucrarea datelor cu caracter personal", a spus Raeţchi.
Raețchi a spus că este necesară și implementarea unui sistem strict de autorizare în cazul asociațiilor culturale sau sportive care funcționează ca grădinițe, dar nu au autorizație ARACIP:
"Numărul acestora este destul de mare și, dacă nu au autorizație ARACIP, atunci acestea nu intră în evidența inspectoratelor școlare. Consider că aceste unități — aflate în funcțiune la ora actuală — trebuie să fie închise dacă, în urma verificării efectuate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) în vederea autorizării, se constată că nu îndeplinesc condițiile. De asemenea, dacă răspunsul la solicitarea de autorizare este negativ, atunci ARACIP trebuie să înștiințeze serviciile Primăriei și serviciile de asistență socială, în așa fel încât să existe o evidență a neregulilor din aceste unități".
Ovidiu Raețchi a propus și înăsprirea legislației pentru entitățile care utilizează titulatura de grădiniță, dar care nu au obținut autorizație ARACIP, astfel încât cei aflați la conducerea acestora să fie pedepsiți conform Codului Penal:
"Pentru că înscrierea copiiilor în sistemul preșcolar nu este obligatorie și regulile sunt mai puțin stricte, numărul grădinițelor care funcționează fără autorizație nu trebuie ignorat. În absența acestor autorizații, unitățile nu intră sub incidența Inspectoratelor școlare, iar copiii nu beneficiază de protecția statului așa cum ar trebui. De aceea, consider că este necesară înăsprirea legislației pentru entitățile care utilizează titulatura de grădiniță, dar care nu au obținut autorizație ARACIP, astfel încât aceștia să fie pedepsiți conform Codului Penal, având în vedere că folosesc o titulatură care nu are acoperire legală".
Deputatul PNL a mai propus o amendare a legii, astfel încât Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului să fie obligată să controleze toate unitățile publice care au în grijă copii, inclusiv asociațiile sportive sau culturale care funcționează ca grădinițe:
"Având în vedere ca aceste unități de tip asociații sunt verificate acum de pompieri și de direcția sanitară, cred că avem nevoie de o modificare a legii în sensul introducerii obligativității unui control din partea DGASPC. În acest fel ne vom asigura că educatorii au un comportament adecvat în fața copiilor și că incidentele de tipul celor petrecute într-o grădiniță din Cotroceni nu se vor mai repeta".