Evenimentul Zilei > Politica > PNL: acces de corupţie la vârf
PNL: acces de corupţie la vârf

PNL: acces de corupţie la vârf

Un sfert dintre vicepreşedinţii aleşi la ultimul Congres al PNL au probleme cu Justiţia.

Deşi în ultima vreme, în încercarea de a recupera electoratul de centru-dreapta, tema justiţiei a jucat un rol central în discursul lui Crin Antonescu, liderul PNL are o problemă cu propriii colegi de partid. În acest moment, opt dintre cei 31 de vicepreşedinţi aleşi la ultimul Congres al partidului – adică un sfert – au diverse probleme în instanţă. Chiar dacă, în cazul unora, cercetările sunt în desfăşurare, iar prezumţia de nevinovăţie se aplică, imaginea PNL are de suferit.
Pe rudenie
1. Fost vicepreşedinte al PNL, Dan Radu Ruşanu şi-a păstrat influenţa în partid chiar şi după ce a preluat conducerea ASF. Acesta a fost arestat preventiv la începutul lunii martie, pentru 30 de zile, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor SC Carpatica. Influenţa lui Ruşanu în PNL era bine-cunoscută, acesta fiind ştiut drept "sforarul" partidului. Ancheta DNA a scos la iveală că soţiile unor lideri ai PNL fuseseră angajate la ASF.
2. Daniel Chiţoiu, fost vicepremier, fin al lui Ruşanu şi încă vicepreşedinte al PNL, este acuzat de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care avea calitatea de ministru al Finanţelor Publice, în dosarul ASF. Chiţoiu a fost însă salvat de Parlament, care nu a încuviinţat începerea urmăririi penale.
3. Mihail Vlasov, preşe­dintele Camerei de Comerţ, nu este membru în conducerea partidului, dar este unul dintre oamenii cu influenţă în PNL. Vlasov a fost arestat ieri pentru 30 de zile de judecători, într-un dosar în care mita ajungea la un milion de euro. Procurorii DNA îl acuză oficial de trafic de influenţă.
4. Cristian David, ginerele lui Vlasov, fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni şi membru ales în conducerea PNL, a demisionat din partid după ce DNA a început urmărirea penală pe numele său, fiind suspect de abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii, într-o cauză fără legătură cu socrul său.

Probleme la vârf
5. Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor şi vicepreşedinte al PNL, a fost condamnat la cinci ani de închisoare în luna ianuarie, în dosarul Transformatorul.
6. Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei în guvernul Tăriceanu a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare în dosarul "Poşta Română". Deşi este condamnat, acesta este menţinut de partid în Comisia juridică a Senatului.
7. Mircea Diaconu, fost vicepreşedinte al PNL, a fost retras de pe lista partidului pentru europarlamentare după ce ANI a precizat că, fiind declarat incompatibil, acesta are interdicţie de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani, respectiv până în 19 iunie 2015.
8. Eduard Hellvig, apropiat al liderului PNL, Crin Antonescu şi secretar genearl al PNL, este judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Curtea de Apel l-a găsit incompatibil.
9. Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi vicepreşedinte al PNL. Parlamentul a decis să nu voteze încuviinţarea începerii urmăririi penale a acestuia, acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale.
10. Ovidiu Silaghi, vice­preşedinte PNL, propus pentru Ministerul Transporturilor după Relu Fenechiu, este acuzat de corupţie în dosarul în care este cercetat afaceristul Nelu Iordache. În decembrie, DNA a cerut Parlamentului European ridicarea imunităţii sale.
11. Mircea Moloţ, vicepremier şi preşedinte al CJ Hunedoara este declarat incompatibil de ANI, iar verdictul la ÎCCJ se va da pe 30 aprilie, când acesta va afla şi dacă îşi mai poate păstra mandatul de şef al CJ.