PMB, condusă de Nicușor Dan, sancționată dur: Refuză să răspundă unor întrebări legitime privind modul în care sunt cheltuiți banii publici

PMB, condusă de Nicușor Dan, sancționată dur: Refuză să răspundă unor întrebări legitime privind modul în care sunt cheltuiți banii publiciSursa: Facebook

Primăria Capitalei, alături de edilul său, Nicușor Dan, au fost dați în judecată de către Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), pe motiv că au refuzat să ofere informații cu caracter public. FACIAS a cerut, de mai bine de o lună, ca instituția în cauză să ofere răspunsuri cu privire la activitatea Companiei Municipale Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București (CMIASVB) , dar și a salariilor unora dintre angajații instituției.

FACIAS a cerut, de mai bine de o lună, ca instituția în cauză să ofere răspunsuri cu privire la activitatea Companiei Municipale Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București (CMIASVB) , dar și a salariilor unora dintre angajații instituției.

„Primăria Capitalei și primarul general Nicușor Dan continuă să sfideze contribuabilii și refuză să răspundă unor întrebări legitime privind modul în care sunt cheltuiți banii publici în cadrul Companiei Municipale Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București”, transmite FACIAS, conform Antena 3.

Suspiciuni cu privire la salarii prea mari oferite angajaților

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a fost somat să clarifice informațiile apărute în presă, în baza cărora ar exista personal din cadrul CMIASVB cu încadrări salariale mult prea mari, date fiind lipsa de calificare ori studiile superioare care ar justifica astfel de sume.

Mai mult, FACIAS a cerut Primăriei începerea unei anchete, care să ducă la clarificarea suspiciunilor.

„Prin adresa oficială înregistrată la Primărie s-a solicitat și declanșarea unei anchete la nivelul CMIASVB care să clarifice chestiunile semnalate în spațiul public și luarea măsurilor care se impun", mai spun reprezentanții FACIAS.

Conform reclamantului, accesul cetățenilor la informații publice nu trebuie îngrădit.

„Accesul la informațiile de interes public reprezintă un drept consacrat de lege, iar respectarea acestuia este esențială în construirea unei relații oneste, bazate pe încredere, între cetățeni și autoritățile publice", spun cei de la FACIAS.

Scrisoare deschisă împotriva Primăriei Capitalei referitor la banii publici

FACIAS a redactat o scrisoare deschisă prin care îi cere primarului Nicușor Dan să analizeze modul în care sunt cheltuiți banii publici la CMIASVB. În document se menționează salarii uriașe ale angajaților, dar și folosirea autoturismelor de serviciu în scop personal.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a lansat o scrisoare deschisă prin care solicită Primăriei Capitalei să demareze o anchetă cu privire la modul în care sunt alocate și chetuite fondurile Companiei Municipale Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București (CMIASVB S.A.).

FACIAS susține în documentul menționat că un tehnician ar fi folosit autoturismul companiei pentru a se deplasa la un al doilea loc de muncă, pe care îl are în cadrul altei companii, tot de stat.

„Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, tehnicianul IT al CMIASVB a fost văzut folosind maşina directorului general în timp ce se deplasa, în interes personal, la noul loc de muncă, el fiind angajat simultan la două companii de stat administrate de Primăria Municipiului Bucureşti.

Salarii uriașe, pierderi pe măsură

Potrivit aceleași scricori deschise, reprezentanții FACIAS susțin că CMIASVB acordă salarii uriașe personalului TESA și membrilor Consiliului de Administrație în timp ce are pierderi de milioane de lei.

„Conform acelorasi surse, în cadrul CMIASVB există persoane cu încadrări salariale suspecte în condițiile în care aceste persoane nu au nici studii superioare și nici calificările necesare care să justifice nivelul salarial. De altfel, în spațiul public au mai apărut informații potrivit cărora personalul TESA al aceleiași companii are salarii anuale de 547.000 de euro, iar membrii CA câștigă în total, pe an, 133.000 de euro, asta în timp ce, în 2021, numai în 6 luni, compania a înregistrat pierderi de 3,1 milioane de lei, de trei ori față de tot anul 2020“, se mai arată în scrisoarea deschisă.