Plenul Senatului a început dezbaterile în cazul Diaconu. Frunda: "Nu-i mai spuneţi ANI pentru că jigniţi prea multe femei din această lume"

Plenul Senatului a început dezbaterile în cazul Diaconu. Frunda: "Nu-i mai spuneţi ANI pentru că jigniţi prea multe femei din această lume"

Plenul Senatului a luat în dezbatere cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, al cărui mandat trebuie să înceteze după ce acesta a fost declarat incompatibil de Justiţie. Diaconu a anunţat deja că nu va mai candida pentru un nou mandat. Votul legat de încetarea actualului mandat al lui Diaconu, care este oricum pe final, a fost însă amânat pentru mâine.

UPDATE 5: Întrucât programul alocat dezbaterilor parlamentare s-a încheiat la ora 18.00, restul dezbaterilor şi votul au fost amânate pe mâine. În principiu, senatorii ar urma să decidă prin vot revocarea mandatului ca urmare a verdictului de incompatibilitate. UPDATE 4: Gyorgy Frunda, care nu a fost niciodată admirator al ANI, îi cere lui Toni Greblă: "Nu-i mai spuneţi ANI pentru că jigniţi prea multe femei din această lume. Spuneţi-i Agenţia Naţională de Integritate!". UPDATE 3: Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD) recomandă o minimală ipocrizie. El reaminteşte că România a intrat în UE cu un steguleţ galben pe Justiţie şi că este, în continuare, monitorizată prin MCV. Odată depăşit obsatcolul MCV, a explicat Greblă, "o imixtiune pe cazul X sau Y am putea să o considerăm aşa, până atunci avem MCV şi trebuie să facem efortul că ceeea ce ne angajăm în faţa UE putem îndeplini". UPDATE 2: Senatorul PSD Georgică Severin i-a făcut elogiul lui Mircea Diaconu, prezentându-l ca pe o victimă a lui Traian Băsescu. "Domnul Diaconu plăteşte pentru că a fost şi este vârful de lance împotriva celui care şi-a bătut joc de democraţie în ultimii ani. (...) Ni se cere un sacrificiu ritualic, ni se vere o Ifigenie ca să se simtă bine cei pe care Mircea Diaconu i-a condamnat", a spus acesta, calificând votul pe care Senatul îl va da astăzi drept "o blasfemie faţă de un mare om şi faţă de democraţia din România". Şi liberalul Varujan Vosganian a cedat literaturii, anunţând: "Voi vota împotriva oricărui atentat la statutul de senator al lui Mircea Diaconu". UPDATE 1: Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Mario Ovidiu Oprea, a declarat că decizia pe care plenul trebuie să o ia cu privire la situaţia liberalului Mircea Diaconu reprezintă unul dintre momentele grele cu care se confruntă senatorii. ''Eu deţin responsabilitatea de lider de grup de prea puţină vreme ca să mi-o asum într-un moment atât de important. Nu este tocmai cel mai comod moment pe care noi, senatorii, îl avem acum în faţă, prin care Senatul trece. La Comisia juridică s-a menţinut punctul de vedere în sensul că plenul Senatului trebuie să decidă cu privire la starea de incompatibilitate în care se află domnul Mircea Diaconu. Dvs. veţi hotărî dacă noi, în urma acestei stări de incompatibilitate, constatăm şi noi încetarea mandatului de senator al domnului Diaconu'', a spus acesta.

Oprea s-a referit şi la faptul că raportul întocmit de ANI cu privire la starea de incompatibilitate în care se află Mircea Diaconu a fost elaborat la doi ani de la momentul în care liberalul a preluat mandatul de senator. ''Eu m-aş referi şi la faptul că CCR, în motivarea deciziei, a arătat că la data de 26 ianuarie 2011 ANI a întocmit un raport de evaluare care constată starea de incompatibilitate începând cu decembrie 2008. Deci după doi ani de zile, mai mult de doi ani de zile s-a întâmplat acest lucru. A fost aproape o adevărată isterie legată de domnul Diaconu. S-a spus că raportul de ţară depinde de ce votăm noi azi. Nu este acest moment dovada că noi am diminuat corupţia'', a mai declarat acesta. La începutul dezbaterii, Diaconu a anunţat, de la tribuna Senatului, că a renunţat la a mai candida pentru un nou mandat la alegerile parlamentare din 9 decembrie. "M-am simţit foarte bine alături de dvs.",le-a spus el colegilor "dar nu voi mai fi colegul dvs. în 2013 pentru că nu voi mai candida pentru un nou mandat. Am făcut o faptă bună. (...) Mă bucur tare mult că suntem în cvorum şi putem discuta această chestiune, pentru că nu vreau şi nu am vrut nicio clipă să mă ascund sub fustele Senatului, ca să folosesc un termen clasic. Fără discuţii, veţi hotărî cum veţi crede cu cuviinţă, dar mi-ar plăcea, aş fi încântat, dacă aşa cum, cel puţin eu şi multă lume din ţara asta îşi doreşte o Românie în picioare, eu îmi doresc şi un Senat tot în picioare", a spus Diaconu. Diaconu a fost găsit incompatibil pentru că a exercitat, în acelaşi timp, calitatea de senator şi pe cea de director al Teatrului Nottara. Verdictul de incompatibilitate atrage după sine interdicţia de a mai candida la viitoarele alegeri. Din aceeaşi cauză Diaconu a pierdut funcţia de ministru al Culturii în guvernul Ponta.

Ne puteți urmări și pe Google News