Plenul CSM, boicotat a cincea oară. Șefa CSM Lia Savonea propune măsuri drastice

Plenul CSM, boicotat a cincea oară. Șefa CSM Lia Savonea propune măsuri drastice

Șefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Lia Savonea vrea modificarea legislației care reglementează modalitatea în care se desfășoară lucrările Plenului și sancționarea membrilor CSM care lipsesc nejustificat. Marți, ședința de Plen a CSM nu s-a mai ținut din lipsă de cvorum. Este pentru a cincea oară când președinta CSM constată că nu sunt suficienți membri prezenți la ședință.

Lia Savonea a numărat, marți, 13 membri prezenți în sala de ședință a CSM, unde urma a avea loc Plenul. Șase membri ai Consiliului lipseau. Cel puțin 15 membri trebuie să fie prezenți pentru ca lucrările Plenului să se poată desfășura, prevede Legea 317/2004.

„Este o perpetuare a unui blocaj în activitatea Consiliului. Nu avem pârghii – institutional vorbind – pentru a asigura activitatea CSM. Propun măsuri legislative: este necesară modificarea art.27 alin 2 din Legea 317/2004 care reglementează activitatea Plenului. (…) Este indispensabilă prezența a trei procurori pentru această ședință?!”, a declarat șefa CSM Lia Savonea.

Iată ce prevede articolul 27 din Legea 303/2004:

  • (1) Consiliul Superior al Magistraturii se întrunește în plen și în secții, la convocarea președintelui, a vicepreședintelui sau a majorității membrilor plenului ori, după caz, ai secțiilor.
  • (2) Lucrările Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se desfășoară în prezența a cel puțin 15 membri, iar lucrările secțiilor se desfășoară în prezența majorității membrilor acestora.

Lia Savonea a propus modificarea legislației în sensul introducerii unor sancțiuni pentru membrii CSM care lipsesc nejustificat de la ședințele de Plen, care merg până la excluderea din Consiliu.

Plenul CSM avea pe ordinea de zi a ședinței, printe altele, următoarele puncte:

  • Validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, desfăşurat în perioada 11 aprilie - 15 iunie 2019 şi numirea în funcţie a candidaţilor declaraţi admişi.
  • Validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, organizat în perioada 15 mai - 18 iunie 2019 şi numirea candidatului admis în funcţia de procuror şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
  • Organizarea concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

 

Ne puteți urmări și pe Google News