Nokia se prăbușește văzând cu ochii. Zile dramatice pentru gigantul finlandez: acțiunile scad vertiginos

Nokia se prăbușește văzând cu ochii. Zile dramatice pentru gigantul finlandez: acțiunile scad vertiginos

Prețul acțiunilor Nokia a scăzut ieri cu nu mai puțin de 19%, după ce previziunile financiare pentru acest an au fost revizuite în scădere, iar lansarea celui mai așteptat smartphone al companiei a fost amânată din cauza problemelor tehnice.

Conducerea producătorului de echipamente de comunicații finlandez a anunțat ieri că în primele două trimestre ale anului 2012 divizia de telefoane, cea mai importantă a companiei, va raporta pierderi. Fiecare din cele patru trimestre ale anului trecut au fost încheiate de Nokia tot pe pierdere, culminând cu trimestrul 4, atunci când minusul înregistrat a depășit 1 miliard de euro, mai mult de 10% din cifra de afaceri.

Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, tot ieri a fost raportată și descoperirea unei probleme de software la noul Lumia 900, răspunsul celor de la Nokia în fața dominației autoritare a Apple și Samsung de pe piața telefoanelor mobile de tip smartphone.

Trecerea la Windows Phone a declanșat dezastrul

Ne puteți urmări și pe Google News

Acțiunile au ajuns la cel mai scăzut nivel de după 1997, 3,10 euro pe acțiune, iar din februarie 2011 au scăzut cu mai mult de 50%. Momentul respectiv a coincis cu anunțul renunțării la dezvoltarea sistemului de operare propriu, Symbian, și trecerea la Windows Phone.

Totuși, trecerea la noul sistem de operare a fost mai lentă decât ar fi fost nevoie. Încasările din vânzarea de produse bazate pe sistemul de operare Symbian a scăzut mai mult decât se așteptau oficialii Nokia, fără să fie înlocuite într-o măsură suficient de mare de vânzarea modelelor noi de produse.

Mai mult, concurența puternică din partea Apple și Samsung i-a forțat pe finlandezi să scadă prețurile și implicit marja de profit pentru noile telefoane.

În această dimineață, acțiunile Nokia erau tot în scădere, cu puțin peste 5%.