Plățile sociale distribuite prin Poștă, suspendate. Cine rămâne fără bani

Plățile sociale distribuite prin Poștă, suspendate. Cine rămâne fără bani Sursa foto: Arhiva EVZ

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) din Republica Moldova a anunțat că persoanele care nu și-au ridicat timp de 12 luni plățile sociale, distribuite prin intermediul poștei, riscă să rămână cu plățile suspendate.

Plățile sociale pentru beneficiarii din Republica Moldova, distribuite prin poștă, vor fi suspendate dacă aceștia nu și le-au ridicat timp de 12 luni.

„În acest context, CNAS îndeamnă toți beneficiarii, care nu au ridicat prestațiile sociale din diverse motive, să se adreseze la oficiile poştale ale Î.S. „Poșta Moldovei” din orice localitate, indiferent de domiciliul beneficiarului de prestații sociale pentru primirea sumelor neîncasate.

La fel, pentru comoditatea beneficiarilor, CNAS sugerează solicitarea de la prestatorii de servicii de plată – instituții bancare/oficii poștale – asocierea prestației de bază (de exemplu – pensia pentru limita de vârstă) cu alte tipuri de prestații sociale de care beneficiați (alocații lunare de stat, indemnizații ş.a.)”, se arată într-un comunicat de presă al CNAS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asistența socială în Republica Moldova și plățile sociale

Asistența socială se acordă sub formă de servicii sociale și de prestații sociale.Serviciile sociale reprezintă ansamblul de măsuri și activități realizate pentru satisfacerea necesităților sociale ale persoanei sau familiei, în scop de depășire a unor situații de dificultate, precum și de prevenire a marginalizării și excluziunii sociale. Prestațiile sociale se acordă sub formă de compensații, alocații, indemnizații, de ajutor social, material și de altă natură. Dreptul la servicii sociale este stabilit în mod individual, în baza evaluării necesităților persoanei/familiei de aceste servicii.În vederea solicitării serviciilor sociale, oricare persoană care se consideră într-o stare de risc social sau oricare persoană/familie defavorizată, neglijată sau abuzată, adresează inițial o cerere în scris sau verbal unității de asistență socială din raza domiciliului său.

2,8% din populație beneficiază de ajutor social

Ajutor social

Ajutor social. Sursa foto: Arhiva EVZ

Doar 2,8% din populația Republicii Moldova  beneficiază de ajutor social și doar 11,7% de ajutor pentru perioada rece a anului (APRA). Indemnizația pentru copii și ajutorul social contribuie cu doar 4,1 puncte procentuale la reducerea sărăciei gospodăriilor cu copii.

Datele au fost publicate într-un proiect promovat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.Autoritățile remarcă faptul că deși în ultimii trei ani ponderea cheltuielilor pentru protecție socială a crescut în structura Bugetului Public Național de la aproximativ 36% în 2021 la aproximativ 39% în 2023, această creștere s-a datorat exclusiv compensațiilor pentru creșterea prețurilor la energie, asigurate din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice.

Bugetul asistenței sociale a crescut de la 2,9 miliarde de lei în 2021 la 3,7 miliarde de lei în 2023, această creștere de 26% fiind mult mai lentă decât creșterea BPN, care a fost de 45% în aceeași perioadă, se menționează în document. În rezultat, ponderea asistenței sociale în BPN a scăzut de la 3,6% în 2021 la 3,1% în 2023, iar sistemul de asistență socială a traversat astfel o perioadă de relativă stagnare.