Evenimentul Zilei > Politica > Planul Ungariei pentru România! Anunț oficial din Guvern. „Pentru a nu lăsa loc de dubiu”
Planul Ungariei pentru România! Anunț oficial din Guvern. „Pentru a nu lăsa loc de dubiu”

Planul Ungariei pentru România! Anunț oficial din Guvern. „Pentru a nu lăsa loc de dubiu”

Ambasadorul României la Budapesta a transmis un mesaj public vicepremierului Zsolt Semjen şi anume că România nu și-a dat acordul pentru programul maghiar de subvenționare a fermierilor din Transilvania.

”România solicită ca acest program să fie derulat doar cu implicarea autorităților române”

Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, i-a transmis public vicepremierului maghiar Zsolt SemjenProgramul guvernului Ungariei pentru subvenționarea fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu guvernul României.

”România mai crede că intervenţia celor două guverne în acest domeniu ar trebui să fie prudentă, convenită în prealabil, nediscriminatorie şi deplin aliniată regulilor UE. Pentru a nu lăsa loc de dubiu, aş dori să fie clar că mă refer la dorinţa guvernului de la Budapesta de a subvenţiona activităţi economice în România, mai ales în domeniul agricol. Profit de această ocazie – şi de prezenţa domnului Vice prim-ministru Semjen – pentru a reafirma poziţia oficială a guvernului României în legătură cu acest subiect: aşa-numitul Program de Dezvoltare a Ardealui al Guvernului ungar NU a fost discutat în detaliu cu guvernul român şi NU face obiectul unei înţelegeri bilaterale, aşa cum ar fi natural”, se arată în mesaj.

Conflict între cele două state

„În consecinţă, o spunem din nou, România NU şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri şi, prin urmare, solicită ca acest program să fie derulat doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu. Cerem, de asemenea, respectarea legislației române și a regulilor aplicabile pieței interne UE, precum și a strategiilor și programelor naționale care vizează dezvoltarea regională”, a spus ambasadorul Marius Lazurca într-un discurs susținut luni la evenimentul organizat cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Secţiei Româno-Maghiare a Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei (MKIK), notează g4media.

„În data de 25 noiembrie, ambasadorul Marius Lazurca a participat, la Bekescsaba, la aniversarea a 20 de ani de la crearea Camerei de comerț și industrie romano-ungară din localitate. În intervenția sa, șeful Misiunii a evocat calitatea relațiilor economice bilaterale și s-a referit la evoluția celor două economii în ultimele două decenii. În acest sens, Marius Lazurca a amintit ca în perioada 1999-2018 PIB-ul celor două țări a crescut cu peste 300% în cazul Ungariei, și cu circa 668% în ceea ce privește România. Acest dinamism economic, a concluzionat Marius Lazurca, s-a reflectat în evoluția schimburilor comerciale bilaterale, care vor depăși foarte probabil pragul de 10 miliarde de euro în 2019. În discursul său (anexat), ambasadorul Lazurca a reiterat și poziția oficială a țării noastre cu privire la asistența economică furnizată de Ungaria antreprenorilor maghiari din anumite regiuni din România. La eveniment au participat vicepremierul Zsolt Semjen, oficiali de la Budapesta și din partea autorităților locale, reprezentanți ai unor camere regionale de comerț și industrie, antreprenori”, notează site-ul oficial al Ambasadei României la Budapesta.

Este vorba despre  program finanțat oficial de guvernul Viktor Orban cu zeci de milioane de euro și care se adresează fermierilor din Transilvania

„Analizând programele de dezvoltare economică din afara graniţelor, legat de Transilvania, el a subliniat că nu are sens să fie anunţate programe economice într-o formă în care statul care exercită puterea, să poată ataca cu urmări întreprinderile subvenţionate. Din acest motiv, a solicitat, şi va face la fel şi în viitor, ca partidele care reprezintă maghiarii din zona respectivă să discute elementele indispensabile ale acordului cu naţiunea majoritară pentru continuarea programelor de dezvoltare economică oferite de Ungaria. Acest lucru s-a realizat în România, am fost şi norocoşi, a afirmat Viktor Orbán, care a precizat că s-au orientat după modelul german. El a subliniat că astăzi se pot realiza programe de dezvoltare economică, evident, nu fără obstacole deoarece aşa ceva nu există, dar, în principiu, cu acordul naţiunii majoritare”, scria agenția MTI despre declaraţia lui Orban la Conferinţa Permanentă Maghiară (Máért).