Planul teribil al lui Putin: „Război într-o lună. La începutul lunii mai, totul va fi gata”

Planul teribil al lui Putin: „Război într-o lună. La începutul lunii mai, totul va fi gata”

Va fi război. „Restaurarea imperiului rus nu va fi niciodată completă fără Ucraina“, a declarat un expert rus în domeniul securității.

„Se va întâmpla sau nu? Să așteptăm și să vedem. În Occident nu știu ce să facă în acest sens “, a declarat Pavel Felgenhauer, un expert rus în domeniul securității. De departe se poate observa că teama în legătură cu un nou război în Ucraina este în creştere: „Este visul lui Putin”, a declarat expertul.

„Războiul într-o lună...la începutul lunii mai, totul va fi gata”, a spus Felgenhauer

El a fost intervievat după ce Putin a început brusc să pună în mişcare trupe la granița cu Ucraina săptămâna trecută. De asemenea, a plasat patru nave de război din flota Mării Baltice, trimițându-le prin Canalul Mânecii pentru a completa forțele Mării Negre.

Felgenhauer a declarat că Rusia are o „brigadă de tancuri gata să pătrundă din Crimeea ocupată de Rusia din sudul Ucrainei”. Iar el controlează informal două divizii - „Miliția Populară Donbas” și „Miliția Populară Luhansk” - în estul Ucrainei ocupate de Rusia.

Manevrele au loc pe fondul unei izbucniri letale de violență la linia de contact din estul Ucrainei, care poate oferi pretextul intervenției.

Aşadar, Rusia a început să se pregătească pentru un război în toată regula în Ucraina, după ce președintele Valdimir Putin a decis să mobilizeze trupe la graniță.

Planul teribil al lui Putin: „Război într-o lună. La începutul lunii mai, totul va fi gata”

Când ziarul rusesc Rosbalt l-a întrebat de ce ar dori Kremlinul să înceapă un război, acesta a răspuns: „Puneţi această întrebare unui psihanalist. Lucrurile se întâmplă deja. Război într-o lună, la începutul lunii mai, totul va fi pregătit“, a declarat Felgenhauer.

„UE trebuie să rămână vigilentă, să fie pregătită să acţioneze şi să-şi ajute partenerii (Ucraina)“, a declarat ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.

Au început să sune alarme la Bruxelles

„Mă tem că ceva rău este pe cale să se întâmple“, a adăugat un diplomat UE. Kremlinul nu a vorbit prea mult despre motivele din spatele acestei mobilizăi. „Pentru mine, tăcerea Rusiei este destul de înfricoşătoare şi elocventă“, a declarat un ofiţer de securitate dintr-o ţară parteneră a NATO.

Potrivit ambasadorului ucrai­nean la UE, Mykola Tochytskyi, ceea ce Putin îşi doreşte cu adevărat este să recucerească Ucraina. „Restaurarea imperiului rus nu va fi niciodată completă fără Ucraina. Este visul lui Putin“, a mai declarat ofiţerul.

Lăsând scenariile de coşmar deoparte, este posibil ca Putin să încerce pur şi simplu să sperie Europa şi Ucraina pentru a obţine concesii. Acesta ar putea încerca de asemenea să testeze noua administraţie ame­ricană.

Situaţia riscă să facă soarta activiştilor ruşi din opoziţie, ca Aleksei Navalnîi, mai puţin impor­tantă.

UE a impus sancţiuni împotriva unui număr însemnat de oficiali ruşi, restricţionând în acelaşi timp afacerile cu bănci şi firme de energie din Rusia. Însă ultimele sancţiuni europene legate de Navalnîi par neînsemnate în raport cu ameninţarea cu război a Rusiei, a declarat Kostiantyn Yelisieiev, fost consilier prezidenţial ucrainean, pentru EUObserver.

UE a înscris pe lista neagră zeci de oficiali ruși pentru războiul din Ucraina, abuzuri ale drepturilor omului, arme chimice și atacuri cibernetice.De asemenea, a restricționat relațiile de afaceri cu băncile și companiile energetice rusești.

O ameninţare cu blocarea gazoductului Nord Stream 2 sau a accesului la sistemul de plăţi Swif l-ar face pe Putin să se gândească de două ori, potrivit lui Yeilisieiev. Însă cele mai puternice contra-măsuri ar fi ca UE să ofere poporului ucrainean „o perspectivă de integrare“ şi ca NATO să îmbrăţişeze Ucraina cu un plan de acţiune pentru integrare, a declarat Yelisieiev, care conduce acum New Solutions Centre, un think-tank din Kiev, scrie news24.

Ne puteți urmări și pe Google News