Planul prin care Vladimir Putin va fi doborât! Experții au găsit soluția. Ar însemna finalul războiului

Planul prin care Vladimir Putin va fi doborât! Experții au găsit soluția. Ar însemna finalul războiuluiSursa foto: Kremlin

Câteva măsuri la îndemâna oricui pot reduce substanțial costurile cu energie, în această perioadă de criză. Și, mai mult, pot ajuta autoritățile statale să reducă dependența de gazele naturale și petrolul din Rusia. Recomandările au fost făcute de specialiștii din cadrul Agenției Internaționale a Energiei (IEA).

Agenția Internațională a Energiei recomandă o serie de măsuri, la îndemâna populației, menite să ducă la economii substanțiale la facturile de energie. Rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă suntem dispuși să le punem în practică.

Astfel, reducerea temperaturii cu un grad Celsius la termostatul centralei termice ar duce la economii de 70 de euro pe an, la factura la încălzire. Pe de altă parte, reducerea cu 10 kilometri pe oră a vitezei de rulare a unui autovehicul ar produce economii de 60 de euro pe an la carburanţi.

Aparent suma nu este mare, pentru un cetățean, dar multiplicată la nivelul unei țări europene ar putea contribui la un consum mult mai redus de petrol și gaze naturale. Iar acest lucru va determina autoritățile să reducă achizițiile de petrol și gaze rusești și, implicit, să sumele de bani cu care Vladimir Putin finanțează războiul din Ucraina.

Rusia avertizează! Dacă se vor impune sancțiuni, europenii NU vor mai avea căldură ieftină

Sursa: arhiva EVZ

Recomandările IEA

Astfel, specialiștii Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) dau ca exemplu reducerea vitezei de rulare, renunțarea la deplasările cu avionul pe distanțe mici și înlocuirea acestora cu călătoriile cu trenul.

Aceste măsuri sunt de natură să-i ajute pe consumatori să-şi reducă dependenţa de Rusia şi să îşi micşoreze facturile, transmite Reuters.

De altfel, economisirea energiei este o cerinţă imperativă necesară pentru atingerea obiectivelor de protecție a mediului. Explozia facturilor şi urgenţa reducerii dependenţei de combustibilii fosili ruseşti, după invadarea Ucrainei, au împins acest subiect mult mai în față pe agenda politică.

Sursa foto. EVZ

Comisia Europeană a lansat un ghid pentru consumatori

Drept urmare, a fost lansat un ghid de recomandări, elaborat de IEA în colaborare cu Comisia Europeană. IEA a recomandat europenilor să lucreze de acasă, atunci când este posibil. O altă recomandare vizează folosirea în comun, pentru deplasări la serviciu, a automobilelor. Evitarea șofatului în zilele de weekend, în marele orașe este ar putea ajuta, la fel ca și deplasarea pe bicicletă ori mersul pe jos, acolo unde este posibil.

IEA susţine că dacă aceste recomandări vor fi respectate, o gospodărie tipică din UE ar putea economisi 450 de euro pe an la factura la energie. Valoarea depinde în funcţie de tipul de locuinţă şi de automobilul pe care îl deţine.

Dacă aceste măsuri ar fi aplicate la nivelul UE, ar permite economisirea a 220 de milioane de barili de petrol şi a 17 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, susţine IEA.