Planul lui Vladimir Putin de a destabiliza Republica Moldova. Cum vrea președintele rus să atragă țara în sfera sa de influență

Planul lui Vladimir Putin de a destabiliza Republica Moldova. Cum vrea președintele rus să atragă țara în sfera sa de influență Vladimir Putin- Sursa: Arhiva EVZ

Serviciile secrete americane susțin că Rusia a pus la punct un plan pentru a destabiliza Republica Moldova. Moscova vrea să schimbe puterea de la Chișinău și ar susține protestele organizate de partidului fostului președinte Ilan Șor.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a ținut o conferință de presă în timpul căreia a vorbit despre planul Rusiei de a destabiliza o altă democrație europeană. Serviciile de informații americane dețin informații că Moscova vrea ca guvernul din Republica Moldova să fie răsturnat, iar președinta Maia Sandu să fie înlăturată. „Actorii ruși, unii cu legături actuale cu informațiile ruse, încearcă să organizeze și să folosească protestele în Moldova ca bază pentru a stimula o insurecție fabricată împotriva guvernului moldovenesc”, a declarat Kirby.

La manifestațiile din țara vecină au participat mii de oameni care fluturau steagul Moldovei. Ei eu mărșăluit pe străzile din centrul orașului Chișinău și s-au îndreptat către Parlamentul național și Guvern, unde au strigat „Jos Maia Sandu”. Protestele s-au terminat cu 54 de manifestanți arestați pentru că au încălcat ordinea publică, iar majoritatea dintre ei erau minori. În plus, au în aceeași zi au fost înregistrate patru amenințări cu bombă, iar Poliția de Frontieră a trabsmis că un mercenar din Grupul Wagner ar fi intrat în țară.

Care este planul lui Vladimir Putin de a destabiliza Republica Moldova

Administrația Prezidențială din Rusia a pus la punct un plan prin care vrea ca Moldova, țară care suferă din cauza războiului din Ucraina, să fie destabilizată din toate punctele de vedere. Principalele obiective ale lui Vladimir Putin sunt ca statul moldovean să nu adere la Uniunea Europeană și nici la NATO. Documentul a fost elaborat, în anul 2021, de membrii Direcției Prezidențiale pentru Cooperare Transfrontalieră, instituție care a elaborat un plan similar pentru a anexa Belarusul.

Ne puteți urmări și pe Google News

La acest plan au contribuit și Statul Major al Rusiei, dar și principalele servicii de informații, FSB, SVR și GRU. Strategia pusă la punct de Kremlin se  concentrează pe „contrarea încercărilor actorilor externi de a se amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova, de a înlătura influența NATO și să întărească pozițiile Federației Ruse”.

Este vorba de Statele Unite, dar și de toate țările europene care au sărit în ajutorul autorităților de la Chișinău. În plus, Rusia vrea ca Moldova să adere la Uniunea Economică Euriastică, organizație condusă de Moscova. Planul Moscovei mai prevedere ca Guvernul moldovean să fie neutralizat, iar toți militarii din Transnistria să fie determinați să plece.

Dorin Recean a primit planul elaborat de Rusia

Dorin Recean, prim-ministrul moldovean care și-a preluat mandatul în urmă cu puțin timp, a aflat de documentul pus la punct de Rusia. Premierul a analizat planul în timpul unei ședințe de Guvern. Recean a declarat că pe agenda Kremlinului se află de mai mult timp un plan care are drept scop îndepărtarea politicienilor occidentali de la conducerea Moldovei. „Rușii au încercat de foarte mult timp să se asigure că Moldova nu are suveranitate asupra politicii sale externe”, a spus el.

David Kramer, fost oficial al Departamentului de Stat din SUA, a explicat cum vede Rusia situația din Moldova. „Deși abia recunoaște Moldova ca stat separat, documentul tratează Moldova ca un satelit flexibil asupra căruia poate exercita control și influență, încercând în același timp să blocheze influența occidentală. Este tipic pentru atitudinea Kremlinului față de toți vecinii săi și subliniază obiectivul de a menține o sferă de influență bine controlată”.

Planul în cazul Chișinăului a fost construit vizând trei domenii importante. Este vorba de sectorul politic, militar și de apărare, sectorul umanitar și sectoarele comerciale și economice. Rusia și-a propus ca până în 2025 să fie deja create „grupuri stabile de influență în elitele politice și economice din Republica Moldova”.

Republica Moldova și Belarusul au reacționat diferit față de Rusia

Este important de precizat că Moldova și Belarusul au reacționat foarte diferit în ceea ce privește planurile Rusiei. În timp ce Minskul a devenit din ce în ce mai apropiat de Kremlin, Chișinăul s-a alăturat Ucrainei pentru a se îndepărta cât mai mult față de Moscova și pentru a se apropia de Occident. Rusia nu este de acord ca statele fin fostul bloc sovietic să acționeze în acest fel. Liderul de la Kremlin a declarat în repetate rânduri că implicarea NATO, SUA și UE în politica țărilor din estul Europei poate duce la acțiuni militar. Rusia a invadat Ucraina în urmă cu an an și Georgia în 2008.

„Conducerea Republicii Moldova a urmat o direcție clar pro-occidentală”, a declarat un oficial al serviciilor secrete din Europa care cunoaște documentul de privind destabilizarea. „Astfel, obiectivele strategice ale Kremlinului devin din ce în ce mai dificile, nu mai sunt ușor de atins. Au crescut constant presiunea și folosesc tactici mai agresive pentru a realiza aceste obiective.”. Oficialul a mai adăugat că obiectivul Rusiei este de a readuce Moldova în sfera sa de influență și face acest lucru prin trimiterea agenților de informații ruși în țara vecină și prin a susține protestele anti-democratice prin persoane plătite, potrivit Yahoo.