O tentativă de lovitură de stat, farse cu bombă, apeluri false la recrutare, proteste în masă: Moldova spune că le-a avut pe toate în ultimul an

O tentativă de lovitură de stat, farse cu bombă, apeluri false la recrutare, proteste în masă: Moldova spune că le-a avut pe toate în ultimul an Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu/EEC

Republica Moldova esta ținta unui război informațional dus de Rusia, care are menirea de a impune un nou regim politic la Chișinău, dar și de a obosi populația din punct de vedere psihologic.

Tentativă de lovitură de stat, farse cu bombă, piraterie pe internet, falsuri privind chemarea la recrutare sau proteste violente, toate au făcut parte din arsenalul folosit de Federația Ruse pentru a destabiliza mica republică, aflată la granița de est a României.

”Am avut o explozie de amenințări la adresa securității începând cu 24 februarie anul trecut. Toate acestea pun o presiune foarte puternică asupra rezistenței psihologice a populației”, a declarat ministrul de interne Ana Revenco pentru Reuters, descriind un catalog de crize despre care spune că a ținut ocupat guvernul pro-occidental de la Chișinău, de la momentul invazia Rusiei în Ucraina.

Republica Moldova, scrie Reuters, este vecină cu statul separatist Transnistria, descris ”ca o bucată de pământ care se întinde de-a lungul graniței sale estice cu Ucraina. Zona este controlată de separatiștii pro-ruși și este ocupată și de un contingent rus care numără aproximativ 1.700 de soldați”.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, parte din Republica Moldova se află și regiunea semi autonomă Găgăuzia, care este, de asemenea, majoritar pro-rusă.

Regimul Maia Sandu deranjează la Moscova

Oficialii moldoveni susțin că Republica Moldova se află sub ”tirul”  unor campanii de dezinformare și propagandă, orchestrate de Moscova, care au menirea de a destabiliza și submina guvernul președintei Maia Sandu, aleasă în 2020 pe baza promisiunii de a încerca să devină membră a Uniunii Europene.

Ministrul de Interne din Republica Moldova a mai afirmat că totul face parte dintr-un ”război informațional”, care are ca menirea de a obosii populația.

Guvernul moldovean nu a furnizat dovezi care să susțină acuzațiile sale privind o campanie de ”acțiuni murdare” plănuite de Rusia, iar jurnaliștii de la Reuters nu au putut verifica în mod independent informațiile furnizate de ministrul de Interne, Ana Revenco.

Moscova nu comentează

Kremlinul a refuzat să comenteze situația din Republica Moldova sau dacă au întreprins anumite acțiuni de destabilizare.

”Conducerea se concentrează întotdeauna pe tot ceea ce este antirusesc. Ei alunecă în isteria antirusească, promovată de UE și NATO”, a spus Dimitri peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Cu toate acestea, Moscova s-a arătat iritată de posibilitatea ca Republica Moldova - o țară de 2,5 milioane de locuitori situată între Ucraina și România, membră NATO, să adere la UE, scriu cei de la Reuters.