Aleksandr Lukașenko a promulgat legea care prevede pedeapsa cu moartea în cazul oficialilor condamnați pentru înaltă trădare

Aleksandr Lukașenko a promulgat legea care prevede pedeapsa cu moartea în cazul oficialilor condamnați pentru înaltă trădare Semnal de alarmă față de dictatura lui Lukașenko. Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a promulgat joi, 9 martie, legea care permite ca pedeapsa cu moartea să fie aplicată în cazul tuturor oficialilor și militarilor care sunt condamnați pentru trădare.

Belarusul este cunoscut de mai mulți ani ca fiind unul dintre statele foarte apropiate de Rusia, singura țară din Europa care încă aplică pedeapsa cu moartea. Legea rusă este aplicată în cazul celor care sunt vinovați de crimă sau acte de terorism, iar acuzații sunt împușcați în ceafă cu un singur golnț. Aleksandr Lukașenko a promulgat joi, 9 martie, o lege similară. Pedeapsa cu moartea o să fie aplicată în cazul tuturor oficialilor și militarilor care sunt condamnați pentru trădare.

Noua lege din Belarus este doar una dintre modificările care au fost aduse codului penal. Liderul de la Minsk a transmis că legea are drept scop întărirea luptei împotriva „crimelor de orientare extremistă și anti-statală”. Ultima modificare aprobată de Lukașenko prevede că orice persoană care este vinovată de „discreditarea” forțelor armate din Belarus riscă pedeapsa cu închisoarea. Este important de precizat că autoritățile de la Moscova au adoptat o lege similară la puțin timp după ce forțele armate au declanșat războiul din Ucraina, în urmă cu un an.

Belarusul și Rusia au legi similare

În același timp, Belarusul a primit mai multe critici pe plan internațional, în urmă cu un an, după ce a decis ca pedeapsa cu moartea să fie aplicată și în cazul celor care se ocupă cu pregătirea atentatelor teroriste. Autoritățile de la Minsk au explicat că scopul legii este ca acțiunile de sabotare a căilor ferate de către activiți belaruși să fie stopate. Aceștia încercau să oprească trupele ruse să ajungă în Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Belarusul a ajutat Rusia încă de la începutul invaziei chair dacă Lukașenko nu și-a trimis propriile trupe în ajutorul celor rusești. Armata lui Vladimir Putin a primit permisiunea să folosească teritoriului Belarusului ca rampă de lansare pentru operațiunile sale în februarie 2022. În plus, mai multe avioane de război și dronele rusești au fost lansate către Ucraina din această zonă, potrivit Hotnews.