Ministrul Apărării de la Chișinău acuză războiul hibrid rusesc. Moldova vrea să-și reformeze sistemul de apărare

Ministrul Apărării de la Chișinău acuză războiul hibrid rusesc. Moldova vrea să-și reformeze sistemul de apărare Vladimir Putin / Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova nu este în pericol să fie atacată militar în următoarea perioadă, dar se confruntă cu un război hibrid provocat de Moscova. Interesele Rusiei sunt de a răsturna puterea pro-europeană de la Chișinău. Ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, a vorbit despre aceste subiecte într-un interviu.

Ministrul apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, a declarat că Moldova nu se confruntă cu un „pericol militar iminent”. În schimb trebuie să facă față unui „război hibrid” pe care Moscova îl duce pentru a „răsturna puterea” proeuropeană. În ultimele săptămâni s-au amplificat temerile cu privire la o tentativă de lovitură de stat, în condițiile în care ambiţiile sale europene nu sunt agreate de Kremlin.

„Nu există la ora actuală un pericol militar iminent împotriva Republicii Moldova, dar există alte tipuri de riscuri care îi afectează securitatea”, a declarat Anatolie Nosatîi.

El a menţionat, în susținerea spuselor sale, „dezinformarea, tensiunile în societate generate de Rusia” ce reprezintă „un ansamblu de provocări” menite să aducă haos și să schimbe ordinea politică în țară.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, poliția de la Chișinău a anunțat că a arestat mai mulți membri ai unei rețele pe care o suspectează că lucrează în favoarea Moscovei. Aceștia sunt acuzați că au dorit să destabilizeze țara, intervenind în manifestațiile antiguvernamentale din ultima vreme, din capitala Republicii Moldova.

Anatolie Nosatîi

Sursa foto. Facebook

Ministrul pune accent pe întărirea armatei de la Chișinău

Nosatîi a denunţat „încălcarea spaţiului aerian” în mai multe rânduri de rachete care vizau Ucraina, în timp ce Republica Moldova nu dispune de mijloace de apărare antiaeriană moderne.

Având o armată de 6.500 de militari, cu echipamente învechite datând din perioada sovietică, Republica Moldova trebuie să-şi „revizuiască în întregime sistemul de apărare”, ceea ce necesită „timp şi finanţare”, a subliniat Anatolie Nosatîi.

Ministrul a salutat sprijinul Uniunii Europene, care a acordat ţării statutul de candidat în iunie 2022 şi i-a virat un important ajutor financiar de la începutul războiului în Ucraina.

Sursa foto. Facebook

Casa Albă a acuzat Moscova pentru dezordinile din Moldova

Casa Albă a acuzat Moscova că „încearcă să slăbească guvernul Republicii Moldova” pentru a schimba regimul politic cu unul fidel lui Vladimir Putin. Rusia a dezminţit orice plan de lovitură de stat, denunţând afirmaţii absolut nefondate şi fără probe”. În centrul îngrijorărilor se află regiunea separatistă Transnistria unde Rusia dispune de circa 1.500 de soldaţi şi de un important depozit de muniţii.

În acest context, ministrul Nosatîi a reluat apelurile Chişinăului la demilitarizarea regiunii din stânga Nistrului.

„Nu am încetat să cerem evacuarea necondiţionată a forţelor ruse care staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus el.

Transnistria, cu o populaţie rusofonă şi adăpostind întreprinderi din industrii-cheie (energie, oţelărie, ciment), s-a desprins de facto de Republica Moldova în 1992 după un scurt război, precizează AFP.