Planul european de relansare dă emoții liderilor europeni. Banii ar putea ajunge cu întârziere la statele membre

Planul european de relansare dă emoții liderilor europeni. Banii ar putea ajunge cu întârziere la statele membre

Ritmul în care se derulează ratificarea planului european de relansare la nivelul statelor membre ale UE stârnește îngrijorare în rândul liderilor europeni

Liderii europeni susțin că ratificarea planului european de relansare post-pandemie trebuie să aibă loc în cel mai scurt timp. Până în prezent un număr de 17 state din cele 27 cât numără Uniunea Europeană au semnat documentul în valoare de 750 de miliarde de euro.

Preşedintele Emmanuel Macron şi şeful guvernului Italian, Mario Draghi, au împărtășit aceeaşi dorinţă de a vedea încheindu-se rapid ratificarea acestui plan european de relansare. Anunțul a fost făcut de administrația prezidențială de la Paris, în urma unei conversații telefonice a celor doi lideri.

Planul european de relansare post-pandemie are o valoare de 750 de miliarde de euro și a fost ratificat de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, în număr de 17. Planul nu poate fi pus în aplicare, însă, iar fondurile nu pot fi deblocate până când documentul nu va fi aprobat de toate cele 27 de state membre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miercuri, încă un obstacol în calea acestui plan a fost depășit, după ce Curtea Constituțională a Germaniei a respins o contestație pe mecanismul fără precedent al datoriei comune. Magistrații constituționali de la Karlsruhe au dat undă verde ratificării planului de redresare, de către autoritățile de la Berlin.

Ce prevede planul de redresare

Acest plan, care prevede o alocare financiară de 750 de miliarde de euro, se bazează pe un mecanism fără precedent al unei datorii comune tuturor statelor membre. O parte dintre acești bani vor fi acordaţi sub formă de subvenţii directe (312,5 miliarde). Conform planului, Franţei urmează să i se aloce 40 de miliarde de euro, iar 191 de miliarde vor fi alocate Italiei, principalul beneficiar, ţară a cărei relansare economică urmează să fie finanţată în principal prin această contribuţie.

O primă tranşă urmează să sosească în iulie, dar ritmul lent al ratificărilor riscă să declanşeze întârzieri de câteva luni, potrivit unei surse guvernamentale franceze.

Mai mulţi lideri politici şi economici europeni sunt alarmaţi de lentoarea ratificărilor acestui instrument comunitar, mai ales în contextul în care SUA au început deja să distribuie fondurile unui program masiv de asistenţă şi investiţii.