Planul diabolic al lui Putin! Nordul „dezghețat”, șansa Rusiei de a redeveni o superputere

Din punct de vedere militar, Rusia se poate măsura cu orice adversar din lume. Economic, însă, lucrurile stau mult mai prost. Putin e, însă, hotărât să rezolve și această problemă.

Strategia e pe cât de genială, pe atât de lipsită de scrupule. În vreme ce Occidentul e din ce în ce mai îngrijorat cu privire la încălzirea globală. Putin nu are de gând să renunțe la combustibilii fosili, mai ales că schimbările climatice par să meargă în avantajul Rusiei,

Țară cu un imens teritoriu aflat în zona subarctică, Drept urmare, Federația Rusă ar avea multe avantaje ca urmare a schimbărilor globale. Un prim exemplu ar fi retragerea ghețurilor și deschiderea Oceanului Arctic pentru navigație. Conform Raportului Naţional de Climă al Statelor Unite din 2014 se estimează că, până în 2050, Oceanul Arctic nu va mai fi acoperit deloc de gheaţă în timpul verii.

Miza economică e enormă. Studiile arată că, , cel puțin treizeci de milioane de tone de mărfuri ar putea trece pe această rută în următorii ani.

Dar nu e numai atât. În încercarea de a restitui Rusiei statutul de superputere pe care l-a avut URSS, Putin mizează tot pe gaze și petrol. O demonstrează imperiul pe care a început să-l construiască în Nordul Îndepărtat.

Profeția cruntă a savantului lui Biden. Ne paște o altă pandemie, mai ucigașă

Vor urma trei zile de întuneric!? Profeția din interiorul Bisericii Catolice cutremură lumea

În peninsula Taymyr, în nordul îndepărtat al Rusiei, au început lucrările la cel mai mare șantier din istoria Siberiei și a Extremului Orient.  Se vor construi noi orașe, fabrici și drumuri pentru a face posibilă exploatarea zăcămintelor extrem de bogate de petrol și gaze din această peninsulă.

Cel mai ambițios și mai scump proiect demarat vreodată de Kremlin și de marile corporații rusești a primit numele Vostok (cu referire la programul spațial al URSS) și face parte din marea strategie pentru Arctica publicată recent de autoritățile ruse.

Se încearcă, deopotrivă, atragerea de investitori străini, dar și asigurarea unei forțe militare în punctele cheie ale așa-numitei rute nordice.

În ce constă proiectul

Lucrările par să fi început pe 25 noiembrie, după cum a anunțat Igor Sechin, CEO al Rosneft (gigantul petrolier rus). Se estimează că, într-o primă etapă, lucrările vor dura până în 2035 și vor acoperi  întreaga peninsulă Tajmyr.

Vostok este  „piatra de temelie” a eforturilor de dezvoltare pe care Kremlinul le face în regiunea arctică. Cifrele vorbesc de la sine.  Costul estimat al întregului proiect depășește 10 trilioane de ruble (111 miliarde de dolari americani).  Pe șantierele de construcție vor fi angajați peste 400.000 de muncitori. Dezvoltarea zonei urmează să creeze, însă, și cel puțin 130.000 de locuri de muncă permanente.

E vorba, fără exagerare, de un imperiu construit de la zero. În zonă urmează să fie ridicate 15 orașe industrial, două aeroporturi, un port și un gazoduct de 770 de kilometri.

Două sunt obiectivele majore. Pe termen scurt, e vorba de exploatarea petrolului, gazelor și metalelor prețioase conținute din subsolul Taymyr. Conform estimărilor experților ruși, în peninsulă ar exista rezerve de petrol de cel puțin cinci miliarde de barili.

Mai mult, Taymyr reprezintă capul de pod ideal pentru explorarea adâncurilor Oceanului Arctic, ceea ce ar garanta exploatarea a 100 de milioane de tone de petrol pe an și accesul la 47 trilioane de metri cubi de gaz.

Ultima teorie a conspirației. Biden va fi președinte cu numele, dar puterea o iau alții

Acest proiect este esențial pentru Rusia și din alt motiv. Câmpurile petroliere exploatate în prezent se epuizează treptat și este urgent să se găsească altele noi. Specialiștii estimează că, în 2021, va fi atins apogeul- aproximativ 570 de milioane de tone- după care, dacă nu se deschid noi exploatări, va începe un declin lent, dar inexorabil.

Dar miza Taymyr nu stă doar în petrol. Peninsula e extrem de bogată și în alte resurse minerale. Iar aceste bogății vor fi determinante pentru stablirea „locului și rolului Rusiei în lume”.

Primii investitori au început deja să sosească: Trafigura, o companie multinațională cu sediul în Singapore, a achiziționat 10% din proiectul Vostok, O firmă indiană extrem de potentă financiar, al cărui nume nu a fost dezvăluit, se află și ea în negocieri pentru cumpărare de acțiuni.

Participarea la lucrările din Taymyr este, de fapt, echivalentă cu pre-achiziționarea unui loc în primul rând și în celălalt joc cu o miză geostrategică imensă- ruta Nordului, scrie ziarul italian Il Giornale.