Eliberarea primilor ZIMBRI în sălbăticie: ” Și braconierii vor fi mândri să îi ocrotească” I FOTO - VIDEO
- Georgeta Petrovici
- 17 mai 2014, 19:18
Primii zimbri care vor trăi în sălbăticie în Munții Țarcu (Caraș Severin) au ajuns sâmbătă în locație. Pădurarii sunt optimiști, și cred că aceștia nu vor fi braconați. Preventiv, au chemat un preot să binecuvânteze animalele, înainte să fie eliberate din camionul cu care au fost transportați. Zimbrii provin din câteva rezervații din Europa și azi au fost lăsați în sălbăticie în Banat, în cadrul unui proiect al Rewilding Europe și WWF-România care vor să repopuleze zona cu cele mai mari mamifere terestre de pe continent.
17 mai, dimineața. Comunitatea din Armeniș e cu sufletul la gură. Un număr de 17 de zimbri (Bison bonasus) au ajuns deja în Caraș Severin, după Armeniș, în zona Măgura - Plopu. Ei provin din centre de reproducere din Europa. Peste vară, alte 10 exemplare li se vor alătura în aceeași zonă, care ulterior acestui demers va fi supusă unui proces de resălbăticire. ”Acesta este cel mai mare transport și cel mai important fenomen de reintroducere a zimbrului care a avut loc vreodată în Europa”, spune Adrian Hăgătiș, manager de proiect.
După multe ore de așteptare a animalelor, undeva după ora 14,00 a ajuns primul TIR cu zimbri. Remorca e împinsă de un utilaj spre zona de eliberare. Peste 100 de săteni asistă impacientați. Plus tot atâția jurnaliști din zonă, din țară și din alte țări ale Europei. Comunitatea a invitat un preot, ca să spună o rugăciune specială pentu ele, cu credința că acest lucru le va feri de rele. Prezența preotului îi incită pe jurnaliștii și invitații străini. Un jurnalist de la un ziar englezesc e primul care îl abordează. Pur și simplu nu pot înțelege ce are a face omul bisericii cu asta. Străinii. Preotul din Armeniș este emoționat. O recunoaște de-a dreptul. A venit în sutană, cu mănunchiul de busuioc, și aghiazmă, să sfințească zimbrii. ”Voi binecuvânta animalele. Voi face o rugăciune specială, pentru sănătatea lor, ca să reziste în sălbăticie. Este prima data când sunt solicitat să spun aceastp binecuvântare pentru animalele sălbatice, am mari emoții. Până acum am mai binecuvântat doar animalele din gospodăriile oamenilor, și oile”, ne spune parohul Matei Cristian Vulpeș.
”Braconierii nu îi vor vâna. Vor fi mândri că avem zimbri”
La zimbri vor fi angajați mai mulți săteni din Armeniș, pe post de rangeri. Deja au contracte doi. Oamenii nu știu încă suma exacta pe care o vor primi ca salariu lunar, dar sunt extrem de pozitivi. Au în sfârșit un loc de muncă. ”Indiferent de sumă, e ok. Până acum mi-am câștigat traiul în gospodărie, nu am avut un serviciu, am intrat în schema aceasta, ca ranger cu gândul că voi avea în sfârșit serviciu pentru mulți ani, ceea ce e ceva benefic pentru mine, pentru familia mea (are o soție și doi copii), pentru comunitate, în fond”, spune Ilie Hurduzeu, de 32 de ani. Bărbatul povestește că el și colegii lui au fost instruți în două rânduri, de specialiști. Ce presupune jobul lor? Să dea apă și hrană animalelor, să le curețe locurile unde primesc hrana, să verifice gardurile, să nu fie distruse astfel ca animalele să poată părăsi perimetrul care le-a fost destinat și, nu în ultimul rând, să aletreze autoritățile în caz că observă tentative de braconaj. Șeful Direcției Silvice Caraș Severin, Ștefan Stănescu, speră ca zimbrii să nu fie braconați. Măsuri nu a luat încă. Are însă o viziune interesantă asupra problemei. ”Ne gândim că nu se va ajunge la braconaj. Sunt sigur că inclusiv braconierii vor fi mândri că am ajuns să avem aici, la noi în județ, animale care au fost pe cale de dispariție în lume, și cu toții vor fi de acord să îi ocrotească”, a declarat Stănescu. Pentru Romsilva aducerea zimbrilor este cel mai important eveniment din județul Caraș Severin. ”Nu oricine își permite să aibă aproape 20 de zimbri în păduri. Suntem optimiști, sunt numeroși și cu certitudine se vor adapta la noile lor condiții de viață, la noi”, a mai spus șeful Direcției Silvice Caraș Severin.
Situl Natura 2000 Munții Țarcu, noua casă a zimbrilor
Proiectul are etape foarte atent stabilite, miza fiind de a repopula zonele montane din Carpații Meridionali cu mamiferele gigant care, până acum, se vedeau doar în rezervații.
”Odată eliberați, zimbrii nu vor mai fi hrăniți, ci vor face parte din procesele naturale și ecosistemele din zonă. Astfel, vor contribui la modelarea peisajelor naturale și la menținerea stării lor favorabile”, transmit inițiatorii proiectului. Pentru început, zimbrii vor sta într-o zonă de aclimatizare de aproximativ 15 hectare. Ulterior acestei perioade, după ce animalele vor da primele semne că se ”descurcă” singure în sălbăticie, vor avea acces la o zonă de semi-libertate, de 160 de hectare. Abia aici se vor putea adapta la mediul sălbatic și vor învăța să supraviețuiească în natură, grupându-se într-o cireadă - forma tipică de organizare a lor. În toamna acestui an zimbrii vor avea acces dincolo de zona împrejmuită și vor deveni primii care trăiesc în sălbăticie, în Carpații Meridionali, din secolul al XVIII-lea încoace. Locul care va fi populat cu zimbri face parte din situl Natura 2000 Munții Țarcu, o zonă sălbatică ce se întinde pe nu mai puțin de 59.000 de hectare.
Magor Csibi, Director de Program WWF România a explicat ceea ce însemană aducerea zimbrilor în Munții Țarcu și încercarea de sălbăticire a lor. ”Este o zi extrem de importantă, având în vedere că noi suntem obișnuiți să pierdem specii, să pierdem animale, să pierdem biodiversitate. În această zi este exact invers: câștigăm în biodiversitate, o specie care de mult nu mai este pe meleagurile noastre a revenit. Este un eveniment foarte important, din acest punct de vedere. Un număr de 17 zimbri din toate colțurile Europei (Suedia, Germania, Poonia, Slovacia, Italia ) se întorc în Muncții Țarcu. Planul nostru este ca în următorii 10 ani să ajungem la 500 de exemplare. Sperăm că acești zimbri vor aduce un nou elan economic pentru această zonă, pentru natura din zona respectivă și spărăm să dea un nou elan comunității locale”, a declarant Magor Csibi.
Atracție turistică
Pe lângă aducerea în sălbăticie a zimbrilor, zona va fi promovată de Rewilding Europe și WWF – Romania ca o atracție turistică. Astfel, în comuna cărășeană Armeniș a fost deschis un centru de vizitare a zimbrilor, cu materiale informative despre animale și natură, dar și cu programe diverse de implicarea a oamenilor în activități dedicate mediului înconjurător.
Mai rar decât rinocerul negru, potrivit specialiștilor, zimbrul a fost din cele mai vechi timpuri un animal legendar, venerat. Românii l-au avut pe stema Moldovei. Ultima redută a zimbrilor a fost în Carpați, înainte să dispară definitiv, în 1790. Azi România e una dintre cele nouă țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie, după Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia și Germania.